VRSACKE PLANINE 01

Opština Vršac

ikonice08

Nekada ostrvo u Panonskom moru, a danas najviši planinski masiv u Vojvodini

Predeo izuzetnih odlika Vršačke planine se nalaze u jugoistočnom Banatu, prostiru se od grada Vršca pa sve do reke Černe u Rumuniji.

ZANIMLJIVOSTI

VRSACKE PLANINE 02

Vršačke planine su bile ostrvo u Panonskom moru, a kada se voda povukla ostao je planinski masiv današnjeg oblika. Prostiru se na površini od 170 kvadratnih kilometara, i najviši su planinski masiv u Vojvodini, sa Guduričkim vrhom od 641 m nadmorske visine.
Za ovo područje je karakteristično ukrštanje tri biljnogeografske provincije: Panonska, Dakijska i Mezijska, a vegetaciju čini veći broj šuma i livada. Od šuma su najzastupljenije lipove i bagremove. Na prostoru Vršačkih planina se nalazi 1000 biljnih vrsta, a među njima ima i endemoreliktnih i retkih kao što su žbunasta mišjakinja, mađarski veprovac, zvončić i purpurni kukurek.
Fauna je takođe raznovrsna, a planine naseljava veliki broj ptica, vodozemaca, gmizavaca, glodara i sisara, pa se ovde mogu videti i lisice, srne, zečevi i vuk. Sa 130 vrsta ptica među kojima su najznačajnije dugorepa sova, orao zmijar i belovrata muharica, Vršačke planinine nalaza se na listi područja za ptice od međunarodnog značaja (IBA).
Među kulturno-istorijskim spomenicima se ističu ostaci Vršačkog grada, srednjovekovna utvrđenja iz XIV veka i manastir Mesić iz XVI veka.

VRSACKE PLANINE 03

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Šetnja i odmor: Postoji više staza, različitih uspona. Sve staze su obeležene. Ukupna dužina staza iznosi oko 100 km. Postoji mogućnost organizovanja stručnih i edukativnih tura. Izlete je moguće organizovati kod odmarališta Crveni krst i kod Planinarskog doma. Kod Planinarskog doma su i dečje igralište i tereni za košarku.
Kampovanje: Prostor za kampovanje pod šatorima kod Planinarskog doma i na lokaciji Široko bilo.
Vožnja bicikala: Postoje staze za brdski biciklizam, a jednom godišnje se održava i takmičenje u ovom sportu.
Paraglajding: Vršačkim planinama duvaju različiti vetrovi pa je mesto pogodno za paragladjing.
Free climbing: Vršačke planine su jedino mesto u Srbiji sa prirodnim stenama koje su pogodne za ovaj sport.
Planinarenje: Vršačkom transvezalom u dužini od oko 39 km. Staza je obeležena.
Ptičarenje: Vidikovac na Guduričkom vrhu, i kod Crkve Svetog Križa gde je postavljen i dvogled. Korišćenje dvogleda se naplaćuje.
Vinski putevi: Obilazak vinskih puteva do lokalnih vinarija koje su smeštene na obroncima planina.

UGOSTITELJSKA PONUDA

Nekoliko odmarališta se nalazi na Vršačkim planinama, dok u samom gradu Vršac postoji veliki broj hotela, hostela i restorana.

KAKO STIĆI

Peške, 5 kilometara od centra Vršca, ili kolima kroz Vršačke vinograde.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft