GRADSKI PARK U VRSCU 01

Opština Vršac

ikonice08

Najstariji gradski park u Vojvodini iz XVIII veka

Spomenik prirode Gradski park se nalazi u samom centru Vršca, između bolničkog kompleksa, Balkanske ulice, Abraševićeve ulice i sportskog centra, na površini od oko 7 hektara.

ZANIMLJIVOSTI

GRADSKI PARK U VRSCU 02

Gradski park je izgrađen i uređen u XVIII veku. Mešovitog je stila koji je bio karakterističan za Evropu u to vreme.
Tridesetih godina XVIII veka, prostor današnjeg parka je dodeljen plemićkoj porodici francuskih kolonista fon Šeribl. Prvi zasadi u parku postavljeni su zahvaljujući Johanu Fon Šeriblu. Krajem XVIII veka, zbog dugovanja komorskoj upravi, zemlja im je oduzeta i prodata opštini Vršac koja je kasnije napravila jedan od najstarijih javnih parkova u Srbiji.
Danas se u parku nalazi mali broj elemenata iz tog vremena, a skulpture koje su ovde postavljale ugledne ličnosti su uglavnom uništene. Od starih elemenata danas su tu: fontana, ograda sa kapijama, muzički paviljon, staklenik, vodotoranj i zgrada u kojoj se nalazi restoran.
Parkom dominiraju visoki lišćari, a najzastupljenija vrsta je divlji kesten (Aesculus hippocastanum) sa čak 253 primerka. Pažnju posetioca privlače i primerci tulipovca (Liriodendron tulipifera L.) zbog netipično velikih dimenzija za Srbiju.

GRADSKI PARK U VRSCU 03

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Šetnja i odmor: Na raspolaganju je nekoliko staza duž kojih su postavljene klupe.
Aktivnosti za decu: Igralište za decu uzrasta do 12 godina.

UGOSTITELJSKA PONUDA

U samom parku, kao i u široj okolini smešteni su ugostiteljski objekti.

KAKO STIĆI

Od centra Vršca, nekoliko minuta hoda. Oko parka postoji parking za automobile.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft