VRSAC 01

Opština Vršac

ikonice08

Jedan od najstarijih gradova u Vojvodini, bogate prirode, kulture i istorije

Vršac se nalazi na samom obodu Panonske nizije, a od granice Rumunije je udaljen samo 14 km. Lepoti pejzaža doprinose Vršačke planine u čijem se podnožju nalazi grad.

ZANIMLJIVOSTI

VRSAC 02

Vršac se u pisanim dokumentima prvi put pojavljuje početkom XIV veka, a ova oblast je bila naseljena još u vreme neolita. Mnogi narodi su živeli ovde pre dolaska Slovena, među kojima su Kimerci, Kelti, Dačani.
U XIV veku je izgrađena tvrđava (Kula), a gradom je jedno vreme vladao i Đurđe Smederevac. Vršac je bio pod vlašću Turaka skoro 200 godina, a u XVII i XVIII veku usled ekonomskog i trgovinskog razvoja, on izrasta u obrazovni i kulturni centar.
Ovo područje je zbog svojih geografskih i klimatskih odlika oduvek bilo privlačno za stvaranje naselja i pružalo je dobre uslove za zemljoradnju, a Vršac je nadaleko poznat po svojim vinogradima. Vinogradarstvo se na ovom prostoru razvija još od vremena Rimljana i Dačana.
U Vršcu je rođen veliki broj znamenitih ličnosti, među kojima se posebno ističu slikar Pavle Paja Jovanović i književnik i osnivač srpske drame Jovan Sterija Popović.
Među kulturnim ustanovama se ističu Gradska biblioteka, Narodno pozorište „Sterija“, Gradski muzej, Kula, Sterijina kuća, Gradska kuća (Magistrat), kao i veći broj crkava od kojih je najstarija Kapela Svetog Roka podignuta u znak zahvalnosti zbog prestanka epidemije kuge.

VRSAC 03

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

REKREACIJA U PRIRODI: od lokacija pogodnih za rekreaciju posebno se izdvajaju:
Vršačke planine: Predeo izuzetnih odlika koji se prostire na površini od 170 kvadratnih kilometara. Najviši planinski masiv u Vojvodini, sa Guduričkim vrhom od 641 m nadmorske visine.
Gradski park: Smešten u samom centru grada. Najstariji je gradski park u Vojvodini, formiran u XVIII veku. Zaštićen je kao spomenik prirode.
Vršačko jezero: Na oko 2 km od centra grada nalazi se veštačko jezero koje se puni termalnom slanom vodom iz izvora sa 200 metara dubine.
Ribolovačko izletište Straža: nalazi se 17 km južno od Vršca. Jedino je u Srbiji izletište koje je potpuno prilagođeno osobama sa invaliditetom.
Delibaltska peščara: Specijalni rezervat prirode udaljen oko 40 km od Vršca. Jedan je od najvažnijih centara biodiverziteta u Evropi.
Vinski putevi: Obilazak vinskih puteva do lokalnih vinarija koje su smeštene na obroncima planina. Ljubitejima vina se preporučuje poseta selu Gudurica koje je 15 km udaljeno od Vršca. U ovom selu skoro sve kuće imaju vinske podrume.
Obilazak znamenitosti: Gradska biblioteka, Narodno pozorište „Sterija“, Gradski muzej, Kula, Sterijin kuća, Gradska kuća (Magistrat) i veći broj crkava.
Manifestacije: U gradu „pod bregom“ se održavaju različite manifestacije, a posebno se ističu Dani berbe grožđa. Vršac je poznat i po umetničkim manifestacijama kao što su Likovno bijenale mladih, Likovna manifestacija za nagradu slikara Paje Jovanović, Vršačka pozorišna jesen i Međunarodni festival folklora „Vršački venac“.

UGOSTITELJSKA PONUDA

Veliki broj hotela, hostela, restorana i kafića.

KAKO STIĆI

Vršac je udaljen oko 90 km od Beograda (regionalni put E70), oko 140 km od Novog Sada, oko 80 km od Temišvara. Postoji redovna vozna linija od/do Beograda i Temišvara. Autobuske veze uspostavljene su sa svim većim gradovima.

View the embedded image gallery online at:
http://bgmap.rs/index.php/sr/vojvodina/vrsac#sigFreeIdc8815202fd

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft