1

Opština Subotica

ikonice08

Najkompleksnija uređena gradska zelena površinu koja je namenjena rekreaciji stanovnika, na površini od oko 4 hektara

Park na Prozivci se nalazi u istoimenom gradskom naselju, na oko 2 kilometra južno od centra Subotice, između Bajnatske i Ulice Nade Dimić

ZANIMLJIVOSTI

2

Prostor nekada močvarnog dela grada Mlaka, za potrebe izgradnje naselja, nasipano je građevinskim otpadom. Ideja da se izgradi park, postojala je još pre II svetskog rata. Međutim, delimičnoj realizaciji se pristupilo tek sedamdesetih godina prošlog veka. U tom periodu je postavljen i spomenik posvećen stotinama poginulih boraca Osme vojvođanske udarne brigade koji su stradali u završnim borbama u II svetskom ratu. Spomenik na kome piše „Slobodom prozvani i mrtvi žive“, i po kome je naselje dobilo ime, je delo poznatog vajara Ota Loga.

Plan na uređenju parka je završen tek u prvoj deceniji XXI veka, kada je posađeno više od 1500 sadnica, uređeni su sportski tereni, fontana, staze za šetnju. 2010. godine obnovljena je i Gabrić ćuprija – čuvena po običaju prenošenja mlade.

3

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Šetnja i odmor: Staze u parku su popločane i postoji veliki broj klupa.
Dečije igralište: Mališanima je na raspolaganju travnato igralište sa klackalicama, ljuljaškama, toboganima, penjalicama...
Sportske aktivnosti: U parku se nalaze dva terena za odbojku, dva terena za košarku i fudbalski teren.

KAKO STIĆI

Možete koristiti sistem iznajmljivanja gradskih bicikala SUBIKE. Bicikli se mogu iznajmiti na pet lokacija u gradu: na parkingu iza Otvorenog univerziteta, na stanici kod "Male gostione" na Paliću, u Dudovoj šumi kod Hale sportova, na stanici kod Bazena na Prozivci i na stanici kod TC "Buvljak". Iz centra grada javnim transportom (autobusi broj 1 i 2). U blizini postoje parking mesta.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft