PALIC 01

Opština Subotica

ikonice08

Park prirode sa zanimljivom istorijom i bogatim sportskim i kulturnim sadržajem.

Park prirode Palić obuhvata deo istoimenog naselja i Palićko jezero. Nalazi se na severu Vojvodine, 8 km istočno od Subotice, na površini od 712 ha.

ZANIMLJIVOSTI

PALIC 02

Palić se prvi put spominje 1462. godine kao pustara po imenu Palilj, koju je mađarski kralj Matija Korvin poklonio svojoj majci.
Ideja o stvaranju banje, nastala je još 1780. godine, kada je glavni lekar bačke županije i hemičar Johan Gotfried Libetraut podneo Gradskom savetu projekat o mogućnosti dobijanja sode kuvanjem jezerske vode i o korišćenju ugrejane vode u lekovite svrhe. 1782. godine je izgrađena fabrika sode izmedju Palićkog I Krvavog jezera. Fabrika nije uspela da se razvije, zbog male godišnje proizvodnje sode, pa je 1810. godine i zatvorena.
Gradski savetnik Jakov Sarić je 1810. godine dao predlog da se Palićko jezero poveže sa Ludoškim jer bi se na taj način popravila veza sa Tisom, čija voda bi omogućila razvoj živog sveta u jezeru. 1817. godine plan je realizovan, i od tada u jezeru žive ribe, pijavice i žabe.
Prvi koraci ka razvoju turizma napravljeni su 1840. godine, kada je na jezeru prvi put napravljeno mesto za kupanje, i uredjena hemijska analiza vode kojom je utvrđeno da ima lekovito dejstvo.

U tom periodu naglo je porastao i broj stanovnika. 1892. godine sazidana je Letnja pozornica, i podignuta kapela.
U jesen 1898. godine počela je izgradnja Instituta za lečenje hladnom vodom. U parku su izgrađena igrališta za tenis, zatvorena kuglana, staza za bicikliste, kao i igralište za decu. Ljubitelji vodenih sportova su na raspolaganju imali jedrilice i sandoline.
Nakon izgradnje novog hotela i hladnog kupališta, usledila je izgradnja ostalih objekata. Stari hotel je srušen, uveden je vodovod, sagrađeni su Vodotoranj, Muzički paviljon i Ženski i Muški štrand, osvetljeni su kupališno naselje i veće ulice na Paliću.
Od 1928. godine Palić je bio pod zakupom. Hoteli su renovirani, uvedena je topla voda, sve ulice su dobile nazive i odštampan je plan Palića. Na zapadnoj obali jezera napravljeno je kupalište.
Danas je Palić značajan turistički centar u ovom delu Vojvodine, a tokom letenje sezone, na ovom prostoru se organizuje veliki broj kulturnih manifestacija, od kojih se posebno izdvaja Međunarodni filmski festival Palić.

PALIC 03

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Kupalište: Na Palićkom jezeru se nalaze tri plaže i to Ženski i Muški štrand i peščana plaža u blizini vikend naselja. U blizini Muškog štranda smešten je bazen sa termalnom vodom, ulaz se naplaćuje.
Sportovi na vodi: Vožnja pedalina, jedrenje i veslanje.
Pešačko-biciklistička staza: Oko jezera, u dužini od 13 kilometra. Bicikli se mogu iznajmiti na više mesta.
Ostale sportske aktivnosti: Na površini od 9 ha, na istočnoj obali jezera, nalazi se Sportski centar Janko Pejanović sa terenima za mali fudbal, rukomet, košarku i odbojku. U severnom delu Parka na površini od 1,5 ha smeštenu su teneski tereni na otvorenom.
Zološki vrt Palić: Smešten je u centralnom delu parka na površini od oko 10 ha. Posetioci mogu videti oko 60 vrsta životinja iz svih krajeva sveta i uređenu botaničku baštu sa preko 800 vrsta biljaka. Tu je i dečiji zoo vrt pun mladih, domaćih, životinja.

UGOSTITELJSKA PONUDA

Ugostiteljsku ponudu čine restorani, kafići, hoteli i privatan smeštaj.

KAKO STIĆI

Iz Subotice do Palića autom ili gradskim autobusom broj 6. Lokalna biciklistička staza Segedin-Subotica (via Đala) prolazi i pored Palića.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft