1

Opština Subotica

ikonice08

Raj za ljubitelje netaknute prirode

Specijalni rezervat prirode Ludaško jezero nalazi se na oko 14 km istočno od Subotice u severnoj Bačkoj, na granici Subotičke peščare i lesnog platoa Bačke. Rezervat obuhvata jezero i obalu uz naselja Ludaš/Šupljak, Hajdukovo i Nosa, na površini od 846,33 hektara.

ZANIMLJIVOSTI

2

Ludaško jezero je specijalni rezervat prirode prve kategorije a uvršten je još 1977. godine na spisak Ramsarskih područja, kao vlažno područje od svetskog značaja.
Takođe, od 1989. godine, jezero je deo IBA područja (Important Bird Area) „Subotička jezera i pustare“. Najznačajniji predstavnici su ptice močvarice, među kojima se izdvajaju: riđa i žuta čaplja, bukavac, barski petlovan, mali barski petlić, vodomar, modrovoljka, bela i brkata senica, kao i ševarski cvrčić. Značajno je mesto okupljanja i boravka migrationih vrsta ptica tokom proleća i jeseni.
Pored ptica, očuvana je brojna flora i fauna tipična za barsko-močvarne ekosisteme kao što su orhideje, panonski zvezdan, vodena stenica, žaba češnjarka, brkata senica i vidre.
Užitak u rezervatu upotpunjuju okolni salaši sa zgradama od pletera i blata i tršćanim krovovima, kao i arheološka nalazišta od kojih su najstarija iz doba paleolita.
Jezero je jedini predstavnik plitkih, semistatičnih jezera stepske oblasti u Srbiji.

3

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Šetnja: Na raspolaganju su dve edukativne staze, Čurgo (2700 metara) i Kireš (2300 metara). Obe staze polaze od Vizitorskog centra Ludaš (Prespanska 12, Hajdukovo). Staze je moguće obići uz terenske vodiče u grupama od 5 do 50 osoba.
Rekreativno pecanje: Ljubiteljima pecanja na raspolaganju je nekoliko lokacija. Godišnje dozvole izdaje „JP Palić- Ludaš“, dok se dnevne karte mogu kupiti na terenu od ribočuvara.
Posmatranje ptica: Organizovano ili individualno, lokacija je idelana za ptičarenje.

UGOSTITELJSKA PONUDA

Smeštaj i hrana su dostupni u nekoliko salaša, čardi, i privatnih kuća.

KAKO STIĆI

Iz Subotice međugradskim autobusima (broj 42, 44 i 49) ili autom (nisu svi putevi asfaltirani). Takođe, lokalna biciklistička staza Subotica – Segedin prolazi pored južnog dela jezera.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft