SUBOTICA 01

Opština Subotica

ikonice08

Najseverniji grad Srbije, raskrsnica između istoka, zapada, severa i juga Evrope. Grad multikulturalnosti i arhitekture u stilu secesije sa bogatom prirodom.

Grad Subotica se nalazi na severu Srbije, oko 12 kilometra od granice sa Mađarskom.

ZANIMLJIVOSTI

SUBOTICA 02

Tragovi života na ovom prostoru postoje još od praistorijskih vremena o čemu svedoče brojna arheološka nalazišta. U pisanim dokumentima, Subotica se prvi put spominje kao Zabotka 1391. godine.
U srednjem veku je bila ugarski feudalni posed. Turska najezda je zahvatila i ovaj prostor 1542. godine, a posle pobede Eugena Savojskog nad turskom vojskom kod Sente, 1698. godine, Subotica ulazi u sastav Vojne granice. Nakon ukidanja Vojne uprave, 1743. godine, postaje grad po imenu Szent Maria.
Krajem XVIII veka postaje slobodan kraljevski grad i menja ime u Maria Theresiopolis. Sredinom XIX veka izgrađena je železnička pruga koja je spajala Balkan sa srednjom Evropom (Zemun-Subotica-Budimpešta). U tom periodu, joj je vraćeno ime Subotica, gradili su se putevi i javne i stambene zgrade. Krajem XIX i početkom XX veka imala je razvijeno zanatstvo i trgovinu i bila centar razvoja tadašnje Austro-Ugarske. 1918. godine ušla je u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a od 2007. godine ima status grada u Republici Srbiji.
Centar grada, pešačka zona i Gradska kuća izgrađeni su u stilu mađarske secesije. U samom centru su i dve fontane plava i zelena, a u neposrednoj blizini i samostan i Franjevačka crkva iz 1736. godine, zatim srpska pravoslavna crkva posvećena svetom Vaznesenju Gospodnjem, Gradska biblioteka – osnovana 1890. godine, i Narodno pozorište – Nepszinhaza. Od zdanja se izdvaja i Palata Rajhl, i čuvena subotička Sinagoga koja spada u svetsku kulturnu baštinu.

SUBOTICA 03

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Rekreacija i odmor u prirodi: Subotica i okolina imaju bogatu prirodu koja posetiocima nudi raznovrsne sadržaje:
Palićko jezero: Park prirode sa zanimljivom istorijom i bogatim sportskim i kulturnim sadržajem, nalazi se 8 km istočno od Subotice, na površini od 712 ha.
Ludaško jezero: Specijalni rezervat prirode nalazi se na oko 14 km istočno od Subotice. Raj za ljubitelje netaknute prirode i pecaroše.
Subotička pustara: Predeo izuzetnih odlika udaljen je oko 10 kilometra od Subotice, na krajnjem severu Bačke. Raj za ljubitelje netaknute prirode.
Park kod Plave fontane: Park kod Plave fontane smešten je u samom centru grada, na Trgu republike. Opremljen je besplatnim Telenor internetom.
Park Dudova šuma: Omiljeno mesto za sport i rekreaciju u Subotici, udaljen je oko 2 kilometra od centra grada.
Park Prozivka: na oko 2 kilometra južno od centra Subotice, najkompleksnija uređena gradska zelena površinu koja je namenjena rekreaciji stanovnika, na površini od oko 4 hektara.
Obilazak kulturno-istorijskih spomenika: Subotica je bogata kulturno-istorijskim spomenicima i lepim i značajnim građevinama koje treba obići.
Manifestacije: Poznate manifestacije u najsevernijem gradu Srbije su: Međunarodni Festival pozorišta za decu, Palićke vinske svečanosti, Etnofest, Ris, Festival evropskog filma.

UGOSTITELJSKA PONUDA

Veliki broj hotela, hostela, restorana i kafića se nalazi u Subotici.

KAKO STIĆI

Do Subotice se može stići Auto-putem E75 iz pravca Novog Sada i Beograda ili iz pravca Mađarske. Od Novog Sada je udaljena 100 km, a od Beograda 180 km, dok je od Segedina udaljena 45 km.
Do Subotice se može doći vozom ili autobusom ili biciklom stazom Eurovelo 6.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft