SREMSKI KARLOVCI 1

Opština Sremski Karlovci

ikonice

Jedan od najlepših gradova u Vojvodini sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, velikim brojem vinskih podruma i velikim brojem lokacija za odmor i razonodu u prirodi.

Sremski Karlovci se nalaze na severoistočnim obroncima Fruške gore, na desnoj obali reke Dunav, na starom putu Novi Sad - Beograd. Udaljeni su 6 km od Novog Sada, 4 km od Petrovaradina, i 57 km od Beograda.

ZANIMLJIVOSTI

U rimskom periodu je na teritoriji Karlovaca bilo malo vojno utvrđenje, na čijim temeljima je kasnije podignuta tvrđava Karom, kada se ovaj grad i prvi put spominje u istoriji (1308. godina). Sremski Karlovci su imali burnu istoriju u kojoj su se smenjivali osvajači, Mađarska kraljevina (do 1521.), Otomansko carstvo (do 1688.), Habzburška monarhija i Austrougarska (do 1918). Nakon toga, Karlovci postaju deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
Sremski Karlovci su kroz istoriju bili i jedno od najznačajnijih crkvenih središta srpskog naroda. Bogoslovija Srpske pravoslavne crkve otvorena je 1794. godine, kao druga po starosti u svetu (posle Kijevske bogoslovije). Najznačajniji sačuvani objekti su: Saborna crkva Svetog Nikole, Crkva uvođenja u hram presvete Bogorodice, Rimokatolička crkva Svetog Trojstva, Zgrada Patrijaršije.
SREMSKI KARLOVCI 2Pored toga, Karlovci su bili i jedan od obrazovnih centara - Karlovačka gimnazija, osnovana 1791., koju su pohađala neka od najvećih imena srpske kulture (Branko Radičević, Jovan Sterija Popović i mnogi drugi). Današnja zgrada sagrađena je 1891. godine.
Reformator srpskog jezika, Vuk Stefanović Karadžić je u ovim školama učio srpski i nemački jezik, slovensku gramatiku, aritmetiku i katihizis.
Sremski Karlovci su pored svog kulturno-istorijskog nasleđa poznati i po vinogradarstvu i velikom broju vinskih podruma. Vina iz ovog regiona su izvožena u Češku i Poljsku još u 15. veku, a Karlovački bermet je najčuvenije vino ovog dela Srema, čija se tajna proizvodnje prenosi sa kolena na koleno, i čiji kvalitet je i danas na izuzetnom nivou.
Karlovci i okolina su prava riznica prirodnih bogatstava - Dvorska bašta, reka Dunav, Stražilovo, Koviljsko-petrovaradinski rit i 6 spomenika prirode u samom gradu, pružaju mogućnost posetiocima da se odmore, rekreiraju i kvalitetno provedu vreme u prirodi.

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Boravak u prirodi, pešačenje i planinarenje
Dvorska bašta je spomenik prirode i nalazi se na oko 500 metara od centra Sremskih Karlovaca. Osnovana je 1848. godine kao botanička bašta - ogledno dobro za praktičnu nastavu učenika Gimnazije i Bogoslovije. Predstavlja najvažniji parkovski prostor Sremskih Karlovaca i jedan je od značajnijih parkova u Vojvodini. Idealno mesto za šetnju u prirodi.
Izletište Stražilovo, omiljena lokacija Karlovčana za boravak u prirodi se nalazi 4 km od centra Sremskih Karlovaca i deo je Nacionalnog parka Fruška gora. Stražilovo je i vrh Fruške gore sa visinom od 321 m.n.v. Postoji nekoliko obeleženih pešačkih staza. Na jednom od vrhova se nalazi i planinarski dom Stražilovo.
Vidikovac Magarčev breg pruža najlepši panoramski pogled na Sremske Karlovce i udaljen je oko 700 metara od centra.

U Karlovcima postoji 6 pojedinačnih spomenika prirode:
Stablo platana sa visinom od preko 30 metara i starošću koja se procenjuje na 150 godina, predstavlja jedinstven primerak ove vrste na tlu Vojvodine.
Stablo divljeg kestena, značajno prirodno dobro, čija se starost procenjuje na 195 godina.
Dva stabla tise, nalaze se u dvorištu Karlovačke gimnazije. Njihova starost se procenjuje na oko 100 godina.
Stablo tise u parku Patrijaršijskog dvora sa procenjenom starošću od preko 90 godina.
Crni dud procenjene starosti od preko 220 godina.
Herbarska zbirka Andreasa Volnija, zaštićena kao nepokretno prirodno dobro - “prirodni spomenik”. Sakupio je i obradio Andreas Raphael Wolny, direktor Karlovačke gimnazije, a dopunili su je njegovi sledbenici. Fond ove izuzetno značajne zbirke iznosi 6300 primeraka.

Šetnja i obilazak kulturno-istorijskog nasleđa
Česma Četiri lava (1762.) - podignuta u čast završetka prvog karlovačkog vodovoda, Patrijaršijski dvor i riznica - Muzej Srpske pravoslavne crkve (1892.), Saborna crkva posvećena Svetom Nikoli (1758.), Karlovačka gimnazija (1791.), Karlovačka bogoslovija (1794.), Rimokatolička crkva Svetog Trojstva (1735.), Kapela mira (1817.) - podignuta na mestu gde je potpisan Karlovački mir (1699.) između sila Hrišćanske alijanse i Turske, Magistrat (1811.), Apoteka (1890.), Muzej pčelarstva.

SREMSKI KARLOVCI 3Vinski podrumi
Šetnju Karlovcima možete upotpuniti obilaskom nekog od brojnih vinskih podruma u kojima se nudi i degustacija. Obavezno probajte bermet! "Karlovačka berba grožđa" je manifestacija koja se održava svake godine, krajem septembra ili početkom oktobra, odvija se najvećim delom u centru Sremskih Karlovaca i ima značajnu posećenost (oko 100.000 posetilaca godišnje).

UGOSTITELJSKA PONUDA

U Sremskim Karlovcima postoji veliki broj kafea i restorana sa lokalnom, nacionalnom i internacionalnom kuhinjom. Postoje svi tipovi smeštajnih kapaciteta: hoteli, vile, sobe.

KAKO STIĆI

Do Karlovaca najlakše možete stići automobilom i prigradskim prevozom iz Novog Sada (linije 60, 61 i 62). U letnjem periodu je u Karlovce moguće doći muzejskim vozom "Romantika" iz Beograda.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft