1

Opština Novi Sad

ikonice08

Kulutrno-istorijski kompleks od velikog značaja iz XVIII veka, poznat i kao Gibraltar na Dunavu.

Petrovaradinska tvrđava se nalazi na desnoj obali Dunava. Od centra Novog Sada, koji je udaljen je oko 2 km, spaja je Varadinski most.

ZANIMLJIVOSTI

2

Ime Petorvaradin nastalo je spajanjem više reči. Na latinskom jeziku “Petra” znači stena, “var” na mađarskom grad, a “din” na turskom vera. Spajanjem ovih reči dobija se “grad na steni čvrst kao vera”
Tvrđava se nalazi na serpetinsko dioritskoj steni koja ima dominantan položaj u Pansonskoj niziji, pa su se za nju borili mnogi narodi. Postoje tragovi naseljavanja još od kamenog doba, a ovaj prostor su naseljavali i Kelti, Rimljani, Huni, Avari, Vizantijci, Mađari, Srbi i Turci. 
Nakon što su isterali Turke sa ovog prostora, 1692. godine, Austrijanci su započeli građenje novog utvrđenja, današnje Petrovaradinske tvrđave.
Građena je 88 godina u baroknom stilu, kao artiljerijska bastiona tvrđava, za vreme vladavine austrijskih vladara Leopolda I, Josifa I, Karla VI, Marije Terezije i Josifa II.
Planove za izgradnju su napravili Matijas Kajzersfeld (Matthias Kaisersfeldt) i Luiđi Ferdinand Marsilji (Luigi Aloysius Ferdinand Marsigli),a graditelji su bili ugledne austrijske vojne arhitekte Mikael Vamberg (Michael Wamberg) i Albreht Hajnrih Šreder (Albrecht Heinrick Schroeder).
U drugoj polovini XVIII veka građeno je podzemlje tvrđave koje čine lagumi, galerije i hodnici na četiri sprata, a njihova dužina iznosi nešto više od 16 kilometara. U ovom periodu je izgrađen i bunar Josifa II i dovršen je veliki Ratni rezervni bunar.
Sastoji se od Gornje (koja obuhvata samu tvrđavu opasanu bedemima – bastionima, ) i Donje tvrđave (podgrađa sa uskim ulicama i višespratnim zgradama, samostanom, bolnicom i pravoslavnom crkvom)
Petrovaradinska tvrđava je po veličini druga u Evropi ove vrste i spada u jedan od najvećih, najsloženijih i najbolje očuvanih artiljerijskih bastiona u ovom delu Evrope. Zauzima površinu od preko 100 hektara i ima spoljnu liniju odbrane dugačku 5200 m.
Pod zaštitu države je stavljena 1948. i 1991. godine i proglašena je za značajno kulturno nasleđe i kulturni i istorijski kompleks od velikog značaja.
Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija je kula sa satom koja se nalazi na bastionu Ludvig. Barokni toranj je specifičan po tome što velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute, kako bi ljudi sa velike daljine, a naročito lađari, mogli da vide koliko je sati. Sat pokreće originalni mehanizam koji se svakodnevno navija, a zanimljiva je i činjenica da ovaj sat po hladnom vremenu kasni, a kada je toplo žuri.
Na tvrđavi se pored Muzeja Grada Novog Sada, nalaze i brojni ateljei, Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, Istorijski arhiv Grada Novog Sada, kao i opservatorija.
Tokom leta, na tvrđavi se održava najveći muzički festival u ovom delu Evrope, EXIT, kao i mnoge druge manifestacije.

3

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Šetnja i odmor: Idealno mesto za šetnju i odmor u prirodi, sa pogledom na reku Dunav, Novi Sad u Frušku goru.
Jahanje: U jednom od šančeva nalazi se konjički klub koji organizuje rekreativno i terapijsko jahanje.
Kultura i nauka: Poseta Muzeju Grada Novog Sada, Istorijskom arhivu Grada Novog Sada brojnim galerijama, kao i i astronomskoj opservaroriji.

UGOSTITELJSKA PONUDA

Ugostiteljsku ponudu čine hotel, resotrani i kafići.

KAKO STIĆI

Pešaka, biciklom, ili javnim transportom (autobusi 3, 9, 9A, 61, 62, 64, 69). U Novom Sadu možete koristiti sistem iznajmljivanja gradskih bicikala NS BIKE. Bicikli se mogu iznajmiti na desetak lokacija.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft