KOVILJSKO PETROVARADINSKI RIT 01

Opština Novi Sad, Petrovaradin, Sremski Karlovci, Inđija i Titel

ikonice03

Specijalni rezervat prirode koji pleni svojom lepotom i prirodnom raznovrsnošću.

Koviljsko-petrovaradinski rit se prostire na površini od 5895 hektara, deo je plovnog područja Dunava i nalazi se nizvodno od Novog Sada. Čine ga bare, ade, kanali, rukavci i močvare. Rezervat obuhvata Petrovaradinski rit, Koviljski rit, Krčedinsku adu i Gardinovački rit.

ZANIMLJIVOSTI

KOVILJSKO PETROVARADINSKI RIT 02

Zbog izuzetnih prirodnih retkosti, 1989. godine Koviljsko-petrovaradinski rit je proglašen za Međunarodno značajno stanište ptica, 1998. godine je uspostavljen Rezervat, a 2004. godine je uvršćen u spisak Zaštićenih područja zavisnih od vode i značajnih za basen Dunava. Rit je proglašen i za međunarodno značajno botaničko područje, uvršćen je u Mrežu zaštićenih područja na Dunavu i upisano je na spisak ritskih područja od međunarodnog značaja po Ramsarskoj Konvenciji.
Rezervat se sastoji od dve celine koje povezuje tok Dunava, Petrovaradinski rit i Koviljski rit.
Na ovom području se nalaze ritske šume hrasta lužnjaka, jasena i veza, šume crne i bele topole, šume bele vrbe, livade, zajednice belog i žutog lokvanja.
Faunu čine 42 vrste insekata, 26 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, 7 vrsta gmizavaca, 206 vrsta ptica, 26 vrsta sisara.
Rit predstavlja značajno mrestilište i migratornu stazu riba, stanište retkih ptica (belorepana, crne rode, kašičara, patke njorke). U selu Kovilj, po kojem između ostalog ovaj rit i nosi ime, nalaze se rodna kuća pesnika Laze Kostića i manastir Kovilj, podignut u XIV veku.
U blizini naselja Kovilj se nalazi ekološko-edukativni centar, a u sklopu centra se nalazi učionica na otvorenom i osmatračnica za ptice.

KOVILJSKO PETROVARADINSKI RIT 03

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Izleti i sportski ribolov: Izletnička i ribolovna mesta su Tikvara, Šlajz i Arknaj. Ribolov je moguć uz dozvolu, koja se kupuje kod čuvara.
Šetnja i vožnja bicikala: Sve pešačke staze se mogu koristiti za vožnju bicikala.
Edukativne staze: Na prostoru rita se nalaze dve edukativne staze na lokalitetu Šlajz-Tikvara i na Kurjačkoj gredi.
Vožnja čamcem: Omogućeno je razgledanje rita iz čamca uz pratnju čuvarske službe. Mogu se iznajmiti na lokalitetu Šlajz.
Posmatranje ptica: Postoje tri posmatračnice - jedna na Tikvari i dve na Kurjačkoj gredi.

KAKO STIĆI

Autoputem E75. Udaljenost od Novog Sada je 20 km, a udaljenost od Beograda 60 km. Postoji redovna prigradska autobuska linija Novi Sad - Kovilj.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft