KAMENICKI PARK 01

Opština Petrovaradin

ikonice03

Najstarija i najveća zelena oaza Novog Sada.

Kamenički park leži na severnoj padini Fruške Gore, uz desnu obalu reke Dunav. Nalazi se na samom ulazu u Sremsku Kamenicu, nakon Mosta Sloboda, na oko 7 kilometara od centra Novog Sada.

ZANIMLJIVOSTI

KAMENICKI PARK 02

Izgradnju Kameničkog parka prati ljubavna priča između grofa Gvida Karačonji i grofice Marije Marcibanji. Nakon što su se venčali grofica Marija je izrazila želju da živu i Beču. Kako bi joj obezebdio prostor za opuštanje i odmor, grof Gvida je odlučio da joj pored porodičnog zamka izgradi park. Najbolji graditelji iz tog doba rekonstruisali su dvorac u klasičnom stilu (1834-1836), a uporedo je krenulo i uređenje parka po ugledu na engleske parkove. Uređena je staza za šetnju duž obale Dunava i postavljene brojne skulpture. Sve do 1918. godine park je bio u privatnom vlasništvu dve porodice. Nakon što su se grofovske porodice preselile u Peštu, dvorac i park su promenili nekoliko vlasnika, da bi 60tih godina XX veka postali društvena svojina.
Park je u velikoj meri zadržao stil u kome je napravljen a u cilju očuvanja izvornosti stila, planske organizacije prostora, bogatstva dendroflore i originalnih vrtno-arhitektonskih elemenata. 2008. godine je zaštićen kao spomenik prirode.
Najupečatljivija skulptura se nalazi na glavnom vidikovcu “Brežuljku ljubavi” a čini je pet stubova sa likovima koji podsećaju na rimske vojnike. Ovde su još i ostaci skulptura “Sfinga” i “Devojka koja leži”.
Ova površina od oko 33 hektara, sa 16000 stabala i egzotičnim biljkama iz različitih delova Evrope, predstavlja park sa najbogatijom dendoflorom u Novom Sadu. Najzastupljeniji su: javor (37%), lipa (22%), crni bor (6%), koprivić (5%), bagrem (3%), hrast lužnjak i cer (2%). U centralnom delu parka posebno se ističu dva hrasta, najstarija u Novom Sadu, iz 1805. godine.
U severnom delu parka je prirodno jezero, jedino preostalo iz grupe pet povezanih jezera.

KAMENICKI PARK 03

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Šetnja i vožnja bicikla. Ljubiteljima šetnje na raspolaganju je kružna staza u dužini od oko 2 km, kao i nekoliko kraćih šumskih putića. Staze se mogu koristiti i za vožnju bicikla.
Izleti. Park je jedno od omiljenih izletišta Novosađana. Paljenje vatre za pravljenje roštilja dozvoljeno je samo tokom prvomajskih praznika, na uređenim i predviđenim mestima.
Kupalište. Tokom leta se obala parka pretvara u plažu.

KAKO STIĆI

Iz Novog Sada autobusima koji polaze sa Međumesne autobuske stanice (Bulevar Jaše Tomića 6, linije: 69, 76, 78, 79, 80, 81, i 84) ili sopstvenim prevozom, i pešice preko Mosta Slobode i potom, pre tunela, stepenicama desno do parka.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft