STRAND 01

Opština Novi Sad

ikonice08

Jedna od najlepših plaža na Dunavu.

Novosadska plaža Štrand se nalazi na levoj obali Dunava, oko 3 kilometra od centra Novog Sada, u blizini mosta Sloboda. Obuhvata oko 7 hektara zelenih i isto toliko peščanih površina

ZANIMLJIVOSTI

STRAND 02

Iako je Štrand zvanično otvoren 1911. godine, Novosađani su i ranije dolazili na ovu plažu. 1913. godine izgrađene su drvene kabine, biletarnica, baraka za bicikle, tuševi, restorani, skakaonice, tramboline, letnjikovci i marina za čamce.
Negovano zelenilo i gusti drvoredi, sa svim dodatnim sadržajima učinili su Štrand otmenom, elitnom plažom do koje se dolazilo lađama i fijakerima, kao i tramvajem Trčika.

Na početku su posetioci uz ulaznicu dobijali kupaći kostim koji je više pokrivao nego otkrivao. Od samog početka, postojale su organizovana stražarska i spasilačka služba, kao i učitelji plivanja.
Ovde je oduvek omiljena zabava bio sport. Posle Prvog svetskog rata, ovde su gimnastiku trenirali članovi Sokolskog društva, a nakon Drugog svetskog rata i članovi Društva za telesno vaspitanje Partizan.
Štrand je danas omiljeno mesto Novosađana za sport, rekreaciju i zabavu, otvoren tokom cele godine, sa posetom od preko milion ljudi godišnje. Boravak na ovom prostoru upotpunjuje preko 400 stabala drveća, od kojih su mnoga autohtone vrste
Ovde se održavaju brojne kulturne i sportske manifestacije, među kojima su “Dunavska regata TID”, “Novosadski trilaton”, odbojci na pesku, košarci, fudbalu, fri klajmbingu, skijanju na vodi, dnevne žurke tokom EXIT festivala, Vojvodina fest, Zov ravnice ...

STRAND 03

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Kupalište: U dužini od 700 metara prostire se peščana plaža sa dosta zelenila. Kupalište je opremljeno kompletnom infrastrukturom, a sezona zvanično traje od maja do oktobra. Ulaz se naplaćuje.
Šetnja: Uz obalu, prostire se oko 5 kilometra duga, asfaltirana i osvetljena staza.
Vožnja bicikle: Uz pešačku stazu, nalazi se asfaltirana biciklistička staza u dužini od 4880 metara.
Trčanje: Uz pešačku stazu, smeštena je trim staza u dužini od 2500 metara.
Ostali sportovi: Na ovom prostoru se nalaze tereni za košarku, odbojku na pesku, mini-golf, veštačka stena za sportsko penjanje.
Potez rekom duž plaže je pogodan za jederenje, kao i bavljanje veslačkim i kajaškim sportom.
Aktivnosti za decu: Na prostoru Štranda nalazi se veći broj igrališta sa toboganima, ljuljaškama, klackalicama i penjalicama.
Klizanje na ledu: Od decembra do februara, na površini od 600 kvradratnim metara, posetiocima je na raspolaganju klizalište.

UGOSTITELJSKA PONUDA

Veliki broj kafića, restorana i klubova je smešteno duž obale.

KAKO STIĆI

Pešaka, biciklom, ili javnim transportom (autobusi 1, 1z i 8) i kolima, postoji veliki parking u blizini. U Novom Sadu možete , koristiti sistem iznajmljivanja gradskih bicikala NS BIKE. Bicikli se mogu iznajmiti na desetak lokacija u gradu.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft