FUTOSKI PARK 1

Gradska opština Novi Sad

ikonice 05

Jedan od omiljenih parkova u Novom Sadu, poseduje termomineralnu banju , opremljen besplatnim internetom.

Na oko 2 kilometra od centra Novog Sada između Futoške i ulica Nikole Tesle i Hajduk Veljkove, u blizini Kliničkog centra Vojvodine, nalazi se Futoški park.

FUTOSKI PARK 2

ZANIMLJIVOSTI

Na prostoru današnjeg Futoškog parka nekada je bila šuma. Krajem 19. veka pristupilo se bušenju arterskog bunara za potrebe vodosnabdevanja Novog Sada, i otkrivena je termomineralna jodna voda, a ubrzo je izgrađeno i Varoško kupatilo – Jodna banja. Zbog veliki posećenosti kupatilu pristupa se uređenju Futoškog parka, a kasnije i izgradnji hotela.
Park je projektovan u stilu vrtne arhitekture tog doba nastale kombinovanjem francuskog i engleskog pejzažnog stila. Delimično je rekonstruisan 1964. godine.
Na teritoriji parka do sada je bušeno sedam bunara. U jugozapadnom delu nalazi se malo jezero koje se napaja podzemnim i atmosferskim vodama.
Park zauzima površinu od 8.13 hektara, i sadrži oko 100 vrsta drvenastih biljaka od kojih su posebno vredni platan (Platanus Acerifolia Wild) na ulazu u zgradu banje, zatim piradimalna bela topola (Populus alba var.pyramidalis Bunge), dva stable tulipanovca (Liriodendron tulipifera L.), kao i primerci kalifornijskog libokedra, močvarnog čemresa, mečje leske i drugih.
Futoški park, zajedno sa kompleksom objekata Jodne banje, zaštićen je 1986. godine kao spomenik kulture od velikog značaja. Tri stabla močvarnog čempresa (Taxodium distichum) kao i sam park zaštićeni su kao spomenik prirode.

FUTOSKI PARK 3

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Šetnja. U parku se nalazi veliki broj staza i klupa za odmor.
Šetnja pasa. Dozvoljeno je šetanje pasa sa povodcem i korpom.
Besplatan Wi-Fi Internet. U parku je dostupan besplatan Internet.
Dečije igralište. Igralište je opremljeno sa spravama za decu uzrasta do 12 godina.

UGOSTITELJSKA PONUDA

U ulicama oko parka nalazi se nekoliko restorana i kafića kao i hotel.

KAKO STIĆI

Pešaka, biciklom, ili javnim transportom (autobusi 2, 6, 6d, 11b, 52, 53, 54, 55, 56). U Novom Sadu možete koristiti sistem iznajmljivanja gradskih bicikala NS BIKE. Bicikli se mogu iznajmiti na desetak lokacija u gradu, uključujući i železničku stanicu.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft