DUNAVSKI PARK 1

Gradska opština Novi Sad

ikonice 05

Najlepši park u Novom Sadu sa velikom biološkom raznovrsnošću, opremljen besplatnim Internetom.

U samom centru Novog Sada, između Bulevara Mihaila Pupina i ulica Ive Lole Ribara, Dunavske, Ignjata Pavlasa I Pionirske, smešten je Dunavski park.

DUNAVSKI PARK 2

ZANIMLJIVOSTI

Sve do 1895. godine na ovom mestu je bila močvara - zabareni rukavac reke Dunav. Tek krajem 19. i početkom 20. veka, kada je započeto sređivanje ovog dela Novog Sada, počinju i prvi radovi na uređenju parka. Prvo je nasuta zemlja, formirane su staze i sađeno je drveće. Jedino je na najnižoj tačci u parku ostala bara, koja je vremenom ozidana i pretvorena u jezero.
Danas, na površini od 12.29 hektara, park se diči sa oko 760 primeraka drveća i preko 7000 primeraka ukrasnog bilja, od kojih se posebno izdvaja dendrološki fond i to piramidalni hrast (Quercus peduncolata far. Fastigiata), drvored koprivića (Celtis australis), crveni kesten, mečja leska, platan i vodeni čempres, crvena šljiva i bela topola.
Parkom dominira jezero sa ostrvcetom Eržebet i tužnom vrbom koja je zasađena u spomen ubijene austrijske carice po kojoj je i ostrvo dobilo ime. Sve do zimskih dana u jezeru boravi par labudova, veći broj pataka i kornjača.
Na ulazu iz Dunavske ulice smeštena je fontana „Devojka sa rogom izobilja“, rad prvog srpskog vajara Đorđa Jovanovića. Pored toga u parku su i biste srpskih pesnika Branka Radičevića i Miroslava Antića, zatim skulptura Đure Jakšića - jednog od najznačajnih predstavnika srpskog romantizma i spomenik Svetog Sergeja Radonješkog.
Zbog svoje izuzetne flore, park je od 1998. godine stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode II kategorije.

DUNAVSKI PARK 3

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Šetnja. U parku se nalazi veliki broj staza i klupa za odmor.
Šetnja pasa. Dozvoljeno je šetanje pasa sa povodcem i korpom.
Besplatan Wi-Fi Internet. U parku je dostupan besplatan Internet.
Dečije igralište. Deci su na raspolaganju dve klackalice i tobogan sa podlogom od peska.

UGOSTITELJSKA PONUDA

U ulicama oko parka nalazi se veliki broj restorana i kafića kao i hotela i hostela.

KAKO STIĆI

U samom centru grada, nekoliku minuta hoda od pešačke zone, biciklom, ili javnim transportom (autobusi 3, 6, 6d, 9, 9a, 16, 61, 62, 64, 69 i 11 b). U Novom Sadu možete koristiti sistem iznajmljivanja gradskih bicikala NS BIKE. Bicikli se mogu iznajmiti na desetak lokacija u gradu, uključujući i železničku stanicu.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft