1

Opština Novi Sad

ikonice08

Srpska Atina, najveći grad Autonomne Pokrajine Vojvodine i sedište pokrajinskih organa vlasti.

Novi Sad se nalazi na granici Bačke i Srema, na obalama Dunava i Malog bačkog kanala, u Panonskoj ravnici i na severnim obroncima Fruške gore.

ZANIMLJIVOSTI

2

Novi Sad je u prošlosti dobio naziv Srpska Atina zbog velikog značaja u očuvanju srpske kulture. Tokom XVIII i XIX veka, Novi Sad je bio središte kulturnog, političkog i društvenog života srpskog naroda, a bio je i najveći grad nastanjen Srbima.
U arhitekturi starog jezgra grada zastupljeni su različiti stilovi, među kojima su klasicizam, barok, secesija, nacionalni stil i primeri moderne arhitekture. Pored svetovnih građevina, u ovom delu grada zastupljene su i sakralne građevine različitih veroispovesti.
Glavni gradski trg je Trg Slobode na kome se organizuju brojne proslave, manifestacije, koncerti, a centralno mesto zauzima statua Svetozara Miletića – novosadskog gradonačelnika i političara iz XIX veka, delo vajara Ivana Meštrovića. Neke od značajnih građevina na Trgu Slobode su: Magistrat (Gradska kuća), Finansijska palata, katolička crkva Imena Marijinog, Tanurdžićeva palata, hotel Vojvodina, zgrada Gradske galerije i zgrada Gvozdenog čoveka.
Pored Trga Slobode u šetačkoj zoni su i ulice: Zmaj Jovina, Ulica Modene, Kralja Aleksandra I, Pozorišni trg i Njegoševa ulica. Pozorišni trg je naziv dobio po Srpskom narodnom pozorištu koje se tu nalazi i najstariji je profesionalni teatar u Srba, osnovan 1861. godine. Pozorište je današnji izgled dobilo 1981. godine i karakterišu ga ravne površine, bez ukrasa.
Zmaj Jovina ulica se pruža od Trga Slobode do Vladičanskog dvora i predstvalja pešačku i trgovačku zonu. Nekada se zvala Glavna ulica, a u žargonskom govoru Magazinski sokak. U ovoj ulici se nalazi spomenik, čuvenom piscu dečijih pesama i lekaru, Jovanu Jovanoviću Zmaju urađen u prirodnoj veličini, delo arhitekte Dragana Nikolića. Preko puta spomenika čika Jovi Zmaju, nalazi se Vladičanski dvor, rezidencija srpskog pravoslavnog Episkopa Eparhije Bačke, koji je završen 1901. godine.
Dunavska ulica počinje pored Vladičanskog dvora i omiljena je među Novosađanima kao mesto za šetnju, kupovinu i predah u kafeima. U ovoj ulici se nalazi Gradska biblioteka Novog Sada, osnovana 1885. godine. U blizini se nalaze i Muzej Vojvodine i Muzej savremene umetnosti Vojvodine, a sa druge strane ulice Dunavski park.
U najužem gradskom jezgru se nalaze i Saborna crkva, Gimnazija i Platoneum koji čine jedinstvenu celinu. Ikonostas Saborne crkve je oslikao čuveni slikar Paja Jovanović, a u njenoj porti, na mestu gde se nalazila rodna kuća Jovana Jovanovića Zmaja, nalazi se najstarija gimnazija u gradu koja nosi ime ovog pesnika. Gradsko jezgro krasi i znamenita ustanova Matica srpska koja predstavlja najstariju kulturnu i naučnu instituciju u Srbiji. U neposrednoj blizini se nalazi najstariji pravoslavni hram u Novom Sadu, Nikolajevska crkva, podignuta 1730. godine. U njoj su 1913. Godine kršteni sinovi Mileve Marić i Alberta Ajnštajna.
U najužem centru Novog Sada se nalazi Jevrejska ulica, sa kompleksom zgrada koji čine Sinagoga, Baletska škola i Jevrejska opština. Sinagoga po veličini spada u najveće u Srednjoj Evropi.

3

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Boravak u prirodi i pešačenje. Novi Sad je bogat mestima za šetnju i rekreaciju a posebno izdvajaju:
Dunavski park se nalazi u samom centru Novog Sada. Na površini od 12.29 hektara, park se diči sa oko 760 primeraka drveća i preko 7000 primeraka ukrasnog bilja, a zbog svoje izuzetne flore, park je od 1998. godine stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode.
Limanski park je najveći park u Novom Sadu i zauzima površinu od 12,9 hektara. Nastao je u isto vreme kada i naselje Liman. U Parku je 2010. godine izgrađen prvi skejt park u Novom Sadu, na površini od 1200 kvadratnih metara.
Kamenički park je zaštićen kao spomenik prirode. Nalazi se na samom ulazu u Sremsku Kamenicu, nakon Mosta Sloboda, na oko 7 kilometara od centra Novog Sada. Na površini od oko 33 hektara, sa 16000 stabala i egzotičnim biljkama iz različitih delova Evrope, predstavlja park sa najbogatiju dendoflorom u Novom Sadu.
Futoški park, zajedno sa kompleksom objekata Jodne banje, zaštićen je 1986. godine kao spomenik kulture od velikog značaja. Tri stabla močvarnog čempresa kao i sam park zaštićeni su kao spomenik prirode. Nalazi se na oko 2 kilometra od centra Novog.
Gradska plaža Štrand se nalazi na obali Dunava, zahvata 7 hektara zelenih površina i isto toliko peščanih. Duž 700 metara plaže nalazi se oko 400 stabala i šiblja.
Obilazak kulturno-istorijskih spomenika: Centar grada je bogat značajnim ustanovama za kulturu i istoriju. Pored toga obavezno posetite i Petrovaradinsku tvrđavu.
Festivali i manifestacije: Veliki broj festivala i manifestacija se održava u Novom Sadu i privlači turiste sa svih strana. Među njima su: Sterijino pozorje, Zmajeve dečije igre, EXIT, Cinema city, Međunarodni poljoprivredni sajam.

UGOSTITELJSKA PONUDA

Postoji veliki broj hotela, hostela, restorana i kafića.

KAKO STIĆI

U Novi Sad možete doći autobusom ili vozom. Udaljen je od Beograda 75 kilometara. Dobro je povezan pružnim vezama sa čitavom Srbijom i još nekim delovima Evrope. Kroz Novi Sad prolazi biciklistička staza EuroVelo 6 koja spaja Novi Sad i Beograd sa mađarskom granicom.

View the embedded image gallery online at:
http://bgmap.rs/index.php/sr/vojvodina/novi-sad#sigFreeIdd78944c1f4

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft