AKADEMSKI PARK 1

Opština Stari Grad

ikonice

Park sa bogatom istorijom, omiljen među Beograđanima, odlično mesto za odmor i rad na otvorenom uz mogućnost korišćenja besplatnog Telenor interneta.

U samom centru Beograda, na Studentskom trgu, između Uzun Mirkove i Vasine ulice, delu prestonice koji je poznat po brojnim kulturnim i naučnim institucijama smešteno je botaničko dobro Akademski park.

ZANIMLJIVOSTI

U doba rimskog carstva (I vek p.n.e. – III vek n.e.), prostor današnjeg Akademskog parka, je bio centralni deo naselja Singidunum, za vreme Austrougarske (XVIII vek) u njemu su se održavale vojne vežbe, dok je u doba turske vladavine bio groblje (do šezdesetih godina XIX veka) i mesto za molitvu.
AKADEMSKI PARK 2U trećoj deceniji XIX veka, na delu zapuštenog turskog groblja, srpske vlasti otvaraju pijacu koja je radila sve do 1927. godine. Ideju za preuređenje ovog prostora u park, pokrenuo je prvi srpski urbanista Emilijan Josimović 1867. godine. Međutim, delimičnoj realizaciji Josimovićevog plana pristupilo se tek 1886, a završeno je 1889. Tri decenije kasnije zatvorena je pijaca, a na njenom mestu izgrađen je današnji Akademski park.
Danas, park zauzima površinu od 1.45 hektara, a njime dominira centralna aleja, oko koje su postavljeni spomenici nekim od najznačajnih osoba iz srpske istorije, botaničaru Josifu Pančiću, filozofu i prosvetitelju Dositeju Obradoviću, i geografu i naučniku Jovanu Cvijiću. U junu 2008. godine otvoren prvi, u istoriji Srbije, Telenor internet park koji omogućava svim posetiocima parka da potpuno besplatno koriste internet. Radi očuvanja bioekoloških, prostorno-ambijentalnih i kulturno-istorijskih karakteristika, Akademski park je od 2007. godine pod zaštitom države kao spomenik prirode.

AKADEMSKI PARK 3

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Šetnja. U parku se nalazi asfaltirana staza. Dozvoljeno je šetanje pasa.
Dečije igralište
opremljeno je klackalicama, ljuljaškama, penjalicama i vrteškom.

UGOSTITELJSKA PONUDA

U blizini parka nalazi se veliki broj restorana i kafića.

KAKO STIĆI

Nalazi se u samom centru grada, nekoliku minuta hoda od Trga Republike i Knez Mihajlove ulice, ili javnim transportom (autobus 31, trolejbusi 19, 21, 22, 22L, 28, 29).

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft