ZVEZDARSKA SUMA 1

Opština Zvezdara

ikonice

Treća po veličini šuma u urbanom delu Beograda. Stvorena za odmor, druženje i rekreaciju na čistom vazduhu.

Zvezdarska šuma se nalazi u istočnom delu urbanog dela grada, udaljena oko 5 kilometara od Trga Republike, i celom dužinom je preseca Volgina ulica.

ZANIMLJIVOSTI

ZVEZDARSKA SUMA 2

Na brdu nekadašnjeg Velikog Vračara, nakon izgradnje zgrade Astronomske opservatorije – zvedarnika, 1932. godine, počelo je uređenje parka. Ozbiljnije ozelenjavanje počinje tek nakon 1945, kada su u dobrovoljnim radnim akcijama, građani i omladina, zasadili više desetina hiljada stabala.
Zvezdarska šuma je važan deo sistema beogradskog zelenila i doprinosi regulisanju i poboljšanju mikroklimatskih uslova. Urbani diverzitet flore odlikuje prisustvo 136 vrsta. Prostire se na 137 hektara, od čega je 21 hektar uređen kao park. Usled velike degradacije šume, 2013. godine 81 hektar je zaštićen kao spomenik prirode. Strategijom pošumljavanja Beograda, predviđeno je da se šuma proširi ka severu i jugu kako bi se formirao zeleni pojas oko Beograda.
Područje je značajno sa stanovišta zaštite određenih vrsta ptica na nivou grada. Prisutno je 48 vrsta, od kojih čak 37 su strogo zaštićene vrste.
Astronomska opservatorija i dalje krasi šumu. Podignuta u modernističkom duhu, na nadmorskoj visini od 248 m i zaštićena je kao spomenik kulture.

ZVEZDARSKA SUMA 3

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Pešačenje, trčanje, vožnja bicikla. U šumi postoje staze koje nisu asfaltirane, ali su pogodne za rekreaciju.
Trim staza. U dužini od oko 1000 m, na zemljanoj površini, sa drvenim spravama.
Dečije igralište. U centralnom delu park šume nalazi se moderno igralište za decu uzrasta do 12 godina.
Piknik zona. Nalazi se u centralnom delu park šume, opremljena klupama i stolovima. Paljenje vatre je strogo zabranjeno.

UGOSTITELJSKA PONUDA

U centralnom delu park šume, kao i na obodu, postoji nekoliko restorana i kafića.

KAKO STIĆI

Automobilom, ili autobuskom linijom 65, do poslednje stanice na Zvezdari. U šumu se može ući i sa suprotne strane, par minuta hoda od pretposlednje stanice trolejbusa 28 i 40, kod Kliničkog centra Zvezdara.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft