TOPCIDERSKI PARK 1

Opština Savski venac

ikonice 02

Omiljeno izletište Beograđana i turista, jedan od najbitnijih kulturno-istorijskih primeraka nasleđa Srbije i jedan od najstarijih parkova Beograda.

Na samo pet kilometara od centra Beograda, između Bulevara Patrijarha Pavla i Vojvode Putnika, na površini od 12,8 hektara, prostire se Topčiderski park.

ZANIMLJIVOSTI

Tridesetih godina 19. veka knez Miloš Obrenović započeo je uređenje ovog prostora, najpre izgradnjom konaka, a zatim i podizanjem Topčiderske crkve posvećene apostolima Petru i Pavlu. Izgradnja parka započeta je 1842. godine u engleskom stilu. Najpre su bile zaseđene domaće vrste rastinja i drveća, a tek 1866. godine nabavljene su sadnice platana iz Beča i zasađene u parku. Park je ukrašavan statuama i fontanama.
TOPCIDERSKI PARK 2Danas je Topčiderski park jedan od najbitnijih kulturno-istorijskih primeraka nasleđa zemlje, sa izuzetnom vrednošću zelenih površina u udolini reke Topčider. 
Konak Kneza Miloša pretvoren je u Muzej Prvog i Drugog srpskog ustanka, a pored toga u parku postoje još tri spomenika: Žetelica – jedina parkovska skulptura iz 19. veka u Beogradu, Obelisk – autora Franca Lorana podignutog u čast povrtaka kneza Miloša na vlast 1859. godine, i spomenik velikom nemačko-švajcarskom kriminologu, humanisti, publicisti, doktoru i prijatelju srpskog naroda iz Prvog svetskog rata, Dr Rudlofu Arčibladu Rajsu.
Pored toga, jedan od najvećih i najlepših platana u celoj Evropi nalazi se pred ulazom u Milošev konak. Starost ovog prirodnog dobra procenjuje se na oko 150 godina. Stablo platana visoko je 34 metra, dok bogata krošnja baca hlad na oko 1.400 kvadratnih metara i zbog svojih dimenzija poduprta je sa čak 17 stubova. Kruna poznatog izletišta u Topčiderskom parku je pod zaštitom države kao spomenik prirode od 1979. godine. 
Nedaleko od Topčiderskog parka, na jugozapadnim padinama Topčiderskog brda, u starom kamenolomu, nalazi se još jedno zaštićeno prirodno dobro geološkog karaktera - Senonski sprud Mašin majdan, iz perioda krede, izuzetno bogat fosilnim ostacima.

TOPCIDERSKI PARK 3

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Šetnja. U parku se nalazi asfaltirana staza. Dozvoljeno je šetanje pasa.
Dečije igralište.
Opremljeno je sa klackalicama, ljuljaškama, penjalicama i vrteškom.
Muzej Prvog i Drugog srpskog ustanka.
Otvoren je za posetioce svakog dana od 9 do 17 časova. Ulaz se naplaćuje.


UGOSTITELJSKA PONUDA

U samom parku nalazi se nekoliko restorana i kafića.

KAKO STIĆI

Tramvajem broj 3 ili autobusom 94.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft