TASMAJDANSKI PARK 1

Opština Palilula

ikonice

Park Tašmajdan, ili samo Taš, jedna je od najlepših gradskih zelenih oaza sa besplatnim Telenor internetom u samom srcu Beograda.

U samom centru Beograda, između ulica Takovske, Ilije Garašanina, Beogradske i Bulevara kralja Aleksandra, na površini od 10,96 hektara smešten je Tašmajdanski park. Ulica Starine Novaka deli ga na dva dela – Veliki i Mali Tašmajdan.

ZANIMLJIVOSTI

Naziv parka potiče od turskih reči “taš” odnosno kamen, i “majdan” mesto gde se vadi kamen.
U prošlosti je bio južni obod davno nestalog Panonskog mora o čemu svedoči geološki profil Tašmajdanski miocenski sprud koji je zaštićen kao spomenik priode.
Tašmajdanske pećine, takođe, svedoče o burnoj istoriji Beograda, iz perioda od pre dve hiljade godina kada su grad osvajali Kelti, Rimljani, pa preko okupacije Osmanlijskog carstva, Austrougarske i Nemačke u Drugom svetskom ratu.
TASMAJDANSKI PARK 2Generalnim urbanističkim planom iz 1950. Tašmajdan je uređen kao gradski park. Renoviran je 2011. godine donacijom azerbejdžanske vlade. Park je zadržao osnovni stari izgled, a renoviranjem su dodati novi sadržaji kao što su tri velika moderna dečija igrališta, plato za rekreaciju i trim staza, ograđen prostor namenjen kućnim ljubimcima, nove šetačke staze, penzionerski kutak za šah, kao i mnogobrojno zelenilo. Posebnu draž parku daje kaskadna fontana, čije vodoskoke prate muzički i svetlosni efekti.
Na Velikom i Malom Tašmajdanu otvoreni su i besplatni Telenor internet parkovi.
Na Tašmajdanu i oko njega danas se nalaze Seizmološka stanica (1909. godine) crkva Svetog Marka (1931 – 1936), Ruska crkva (1924.), zgrade Glavne pošte (1934.), Sportsko rekreativni centar Tašmajdan, kao i spomenici čuvenim srpskim piscima Desanki Maksimović i Miloradu Paviću, kao i spomenik zahvalnosti Gajdaru Alijevu, prvom predsedniku Republike Azerbejdžan.

TASMAJDANSKI PARK 3

AKTIVOSTI ZA POSETIOCE

Šetnja. Na raspolaganju je više staza. Glavna staza od granita se prostire na 5000 m2 i okružuje centralnu aleju sa cvećem. Sporedne staze obuhvataju oko 9.500 m2 . Duž parka se nalazi 200 klupa za odmor.
Trim staza.
U dužini od 500 m prostire se staza za trčanje sa podlogom od gume. Staza nije osvetljena, pa nije naročita pogodna za trčanje noću. Na vrhu staze se nalazi 17 najmodernijih sprava za vežbanje.
Dečija igrališta.
Tri moderna dečija igrališta sa specijalnom podlogom od gume opremljena su sa spravama za decu uzrasta do 12 godina. Pogodna su i za decu sa smetnjama u razvoju.
Psi.
Sa Vašim kućnim ljubimcem možete da se igrate u ograđenom prostoru, gde je postavljeno i 11 rekvizita za pse.
Kutak za penzionere. 
Prostor gde se nalazi veliko šahovsko polje sa malim poluzatvorenim paviljonom.

UGOSTITELJSKA PONUDA

U i oko parka se nalazi veliki broj restorana i kafića kao i hotela i hostela.

KAKO STIĆI

Nalazi se u samom centru grada, nekoliko minuta hoda od Trga Nikole Pašića, ili javnim transportom (autobusi 26, 27, 32, 74, tramvaji 2,3, 5, 6, 7, 9, 12).

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft