SUPERNATURAL PARK 1

Opština Palilula

ikonice

Nekadašnja deponija, već nekoliko godina unazad, dobija novi izgled i postaje jedan od primera kako se zapuštene zelene površine revitalizuju i ponovo odgovorno koriste.

Na samo 5 km od centra Beograda, na obali reke Dunav, u četvrti Ada Huja nalazi se Supernatural park.

ZANIMLJIVOSTI

Ada Huja je nekada bila predeo bogat zelenilom i vinogradima, sve do šezdesetih godina dvadesetog veka kada postaje deponija. Nekadašnje ostrvo, usled višedecenijskog deponovanja otpada spaja se sa obalom i formira rečno poluostrvo.
SUPERNATURAL PARK 2Na ovaj način zaustavljen je dotok sveže vode iz Dunava kroz rukavac. Otpadne vode, komunalne i industrijske, godinama se talože u ostatak rukavca, što je dovelo do uništenja bujne vegetacije.
Opština Palilula je započela projekat revitalizacije Ade Huje. Uređeno je šetalište, postavljene su klupe, solarne lampe, dečja igrališta i sprave za rekreaciju.
Nakon poslednje revizije IBA projekta (Important Bird Area) u Srbiji, od proleća 2009. godine, beogradske vode su pod nazivom “Ušće Save u Dunav”, u koje spada i Ada Huja, potvrđeni kao međunarodno značajno područje za ptice.
Supernatural pokret 2011. godine se pridružio projektu revitalizacije, i od nekadašnje deponije šuta na samom špicu poluostrva izgrađen je park.
Prostor je sada dostupan građanima za boravak u prirodi i uživanje na Dunavu i obuhvata: dve BAŠTE od 1000 m2, Telenor Vrt, Klackalište, plastenik, zelenu učionicu, i osmatračnicu za ptice.
U saradnji sa Fakultetom likovne i primenjene umetnosti Univerziteta u Beogradu i projektom Teratorija izložena su umetnička dela Marka Lađušića a izrađene su i insatalacije inspirisane prirodom autora Mladena Hrvanovića i Igora Milovanovića koje su oplemenile Supernatural park.

SUPERNATURAL PARK 3

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Šetnja. U Supernatural parku možete šetati kroz Telenor Vrt sa više od 700 biljaka i klupama, i dve bašte u kojima hlad prave beli jasen, hrast lužnjak i vrba. Pored toga, na keju Ada Huja nalazi se uređeno šetalište u dužini od oko 1000 metara.
Trim staza. Na keju Ada Huja postavljene su sprave za vežbanje.
Dečje igralište. U Supernatural parku, na spravama napravljenim od prirodnih materijala deca mogu uživati u Klackalištu. Pored toga, na keju Ada Huja nalazi se nekoliko igrališta za decu uzrasta do 12 godina.

UGOSTITELJSKA PONUDA

Kafići i restorani smešteni su na keju Ada Huja, koji je oko 2 km udaljen od Supernatural parka.

KAKO STIĆI

Autobuskim linijama (25P, 32, 32E, 35, 35L, 74, 202) do stajališta Put za Ada Huju, nakon toga pratite putokaze do parka. U blizini parka, nalazi se mali zemljani parking za automobile.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft