KOSUTNJAK 01

Opštine Čukarica i Rakovica

ikonice08

“Pluća Beograda” i omiljeno beogradsko izletište, na površini od preko 330 hektara.

Šuma Košutnjak prostire se između ulica Kneza Višeslava na Banovom brdu i Patrijarha Dimitrija u naselju Rakovica, u blizini Topčidera.

ZANIMLJIVOSTI

KOSUTNJAK 02

Šuma Košutnjak je bila ograđeno dvorsko lovište, nastalo tridesetih godina XIX veka, kao deo Topčiderske rezidencije kneza Miloša. Ime je dobila po velikom broju košuta koje su nekada ovde bile. Nakon dolaska dinastije Karađorđević na vlast, 1903. godine srušena je drvena ograda, a za samo nekoliko godina došlo je do istrebljenja divljači.
Ova šuma predstavlja jedini ostatak autohtone šumske vegetacije u neposrednoj blizini centra grada. Pripada prostorno kulturno-istorijskoj celini Topčider, a od 2014. je zaštićena kao spomenik prirode. Prostire se na površini od 330 hektara, od čega preko 250 hektara je zaštićeno područje. Najviša tačka nalazi se na 216,9 m n.v, a najniža na 75 m n.v.
Na prostoru šume je evidentirana 521 biljna vrsta, među kojima ima i zaštićenih. U njemu se nalazi i Prirodni rezervat Šuma hrasta lužnjaka i graba kod Hajdučke česme, na površini od 3,48 hektara.
Najočuvaniji su zapadni delovi šume i najznačajniji sa aspekta ornitofaune. Većina vrsta ptica je zaštićena.
Pored toga, zabeležno je 15 vrsta vodozemaca i gmizavaca od kojih su skoro sve strogo zaštićene. Faunu pored vodozemaca i gmizavaca čini 20 vrsta sitnih sisara, 25 vrsta ptica i 227 vrsta insekata.
Najpoznatija česma na ovom prostoru je Hajdučka česma, poznata po dobroj vodi. Po predanju, oko nje su se na Đurđevdan okupljali hajduci, a izvor je najverovatnije uređen kao česma za vreme vladavine kneza Miloša i kneza Mihaila.
U neposrednoj blizini se nalazi i Česma kneza Miloša koju je on sazidao u spomen svog povratka na srpski presto. Ova česma je presušila. Na Košutnjaku se nalaze i Lovačka kuća kneza Mihaila, koja je danas u privatnom vlasništvu, i Šumareva kuća u kojoj je 1891. počela sa radom Prva okružna šumska uprava Srbije. Košutnjak je u istoriji poznat kao mesto pogibije kneza Mihaila Obrenovića koji je ubijen 10. juna 1868. godine. Na mestu kneževe pogibije se nalazi spomen-obeležje koje čini zidani plato od kamenih kvadera i granitnih stubova, oivičen ogradom od kovanog gvožđa.
Na prosotoru šume Košutnjak je nakon Drugog svetskog rata sagrađen Pionirski grad. U neposrednoj blizini je spomenik prirode Arboretum Šumarskog fakulteta, kao i Republički hirometeorološki zavod, Republički zavod za sport, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Sportsko rekreativni centar Košutnjak.

KOSUTNJAK 03

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Šetnja i trčanje: Čitav Košutnjak je ispresecan zemljanim stazama pogodnim za šetnju, a postoji i nekoliko staza za trčanje.
Sport i rekracija: Trim staza je smeštena u gornjem delu Košutnjaka preko puta Republičkog zavoda za sport. Dugačka je 1700 m, kružna, celim delom prolazi kroz šumu a noću je osvetljena. Na svakih 100 metara su sprave za vežbanje. U blizini je Sportsko-rekreativni centar Pionirski grad sa kružnom stazom za vožnju rolera (333 m), atletskom stazom (110 m), kros-trim stazom (800 m), tri terena za mali fudbal i rukomet, dva terena za košarku i jedan za odbojku, kao i zatvoreni fitnes centar, sportska sala sa parketom i balonom za mali fudbal.
Park za decu: Smešten je u Pionirskom gradu sa klackalicama, ljuljašakama, penjalicama, toboganima i centralnim dvorcem sa preprekama za penjanje.
Piknik zona: Smeštena je u blizini Hajdučke česme I u gornjem delu šume, opremljena klupama i stolovima. Paljenje vatre je strogo zabranjeno.

UGOSTITELJSKA PONUDA

U gornjem delu šume smešteni su hotel, restorani i kafići. U donjem delu su samo restorani.

KAKO STIĆI

Javnim prevozom, do gornjeg dela šume autobusima 23 i 53, a do donjeg tramvajem broj 3. U blizini Hajdučke česme nalazi se parking, kao i u gornjem delu preko puta Republičkog zavoda za sport.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft