PIONIRSKI PARK 01

Opština Stari grad

ikonice08

Park u centru Beograda sa bogatom istorijom i zaštićenim biljnim vrstama.

Pionirski park se nalazi u samom centru Beograda, preko puta Narodne skupštine Republike Srbije. Okružen je Bulevarom Kralja Aleksandra sa jedne i ulicama Dragoslava Jovanovića, Kralja Milana i Dukea Miloša sa druge strane.

ZANIMLJIVOSTI

PIONIRSKI PARK 02

Prostor na kome se nalazi danas park, nekad je bio močvarno zemljište. Krajem tridesetih godina XIX veka, ugledni Srbin iz tog doba, Stojan Simić kupio je zemljište i na njemu podigao kuću i vrt. Kuća kasnije dobija naziv Stari konak. Posle kraćeg vremena prodao je imanje državi za dvor novog Dukea Aleksandra Krađorđevića.
Mladi Duke Aleksandar uselio se u dvor 1845, i ostao u njemu do kraja 1858. godine kada je izgubio vlast. Nakon što je ubijen kralj Aleksandar Obrenović 1903, i došao na presto Petar Karađorđević, dvor je srušen.
Do Drugog svetskog rata, na području Pionirskog parka građeno je i rušeno više objekata od kojih su se do danas zadržali Stari i Novi dvor. Stari dvor je podignut 1882. godine za kralja Milana Obrenovića, po projektu arhitekte Aleksandra Bugarskog. Danas se u Starom dvoru nalazi Skupština grada Beograda. Novi dvor je podignut početkom XX veka po projektu arhitekte Stojana Titelbaha, a danas se u njemu nalazi kabinet predsednika Srbije.
Polovinom XIX veka park je predstavljao dvorsku baštu, ali nije sačuvano mnogo podataka o njegovom tadašnjem izgledu. Deo bašte je bio ograđen visokom ogradom, a deo prema današnjoj ulici Kralja Milana otvoren za javnost. Bašta je u početku bila uređena kao kod bogatijih srpskih kuća, sa visokim ružama, a kasnije je preuređena u evropskom stilu. Nakon Drugog svetskog rata i uspostavljanja komunističkog uređenja, ograda je uklonjena i park je otvoren za javnost. Tada dobija naziv Pionirski park.
Tokom izgradnje podzemne garaže, 2003. godine obavljena su zaštitna arheološka istraživanja i otkriveno je 15 rimskih grobova iz doba Singidunuma i jedan kameni sarkofag.
Nakon rekonstrukcije, 2005. godine, parku je u velikom delu vraćen prvobitan izgled. Deo parka između dva dvora uređen je u engleskom stilu kojim dominira fontana. U gornjem delu parka se nalazi još jedna fontana i nekoliko skulptura, među kojima je i spomenik slikarki Nadeždi Petrović, autorke Angeline Gatalice, kao i kula koja nosi naziv “Osmatračnica sprske Vrhovne komande na Kajmakčalanu”. Napravljena je od kamena donetog sa ove planine na kojoj se sprska vojska za vreme Prvog svetskog rata borila protiv bugarske vojske. Na kuli se nalaze spomen-ploče sa imenima svih srpskih generala koji su se borili u Prvom svetskom ratu.
2007. godine zaštićen je kao spomenik prirode. Na površini od oko 3 hektara, u parku se nalazi 320 stabala od kojih je 14 vrsta četinara, 41 vrsta lišćara i 22 vrste grmlja. Među reprezentativnim stablima su hrast lužnjak, ginko, koprivić i divlji kesten.
U neposrednoj blizini Pionirskog parka, stanovao je i jedini srpski Nobelovac, Ivo Andrić. Njemu u čast je prostor između Pionirskog parka i Ulice Kralja Milana preuređen u šetalište i nazvan Andrićev venac. Na ovom mestu je podignut spomenik slavnom piscu, a na adresi Andrićev venac 8, u stanu u kome je živeo, nalazi se spomen muzej.

PIONIRSKI PARK 03

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Šetnja. Park je pogodan za šetnju i odmor.
Dečije igralište: Na podlozi od peska nalaze se klackalice i ljuljaške.

UGOSTITELJSKA PONUDA

U blizini parka su hoteli, hosteli, restorani i kafići.

KAKO STIĆI

Prekoputa Trga Nikole Pašića, javnim transportom (autobusi 23, 24, 26, 27, 37, 44, 58, trolejbusi 40, 41).

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft