MANJEZ 01

Opština Savski venac

ikonice08

Jedan od najstarijih parkova u Beogradu.

Park Manjež se nalazi u najužem centru grada, oivičen ulicama Resavska, Nemanjina, Svetozara Markovića i Kralja Milana.

ZANIMLJIVOSTI

MANJEZ 02

Na ovom prostoru je do 1931. godine bio smešten Gradski konjički puk sa štalama i kasarnama, a nakon toga je podignut park po projektu velikana pejzažne arhitekture Aleksandra Krstića. Ime je dobio po francuskoj reči “manege” što znači konjička škola.
Između dva svetska rata je planirano da čitav ovaj prostor predstavlja kulturni centar sa operskom kućom, muzičkom akademijom i konzervatorijumom. Ovaj plan nije sproveden, ali je na ovom području izgrađeno Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP), Muzička akademija, a 1968. godine je otvoren Studentski kulturni centar (SKC), bivši Dom oficira.
Danas park zauzima površinu od 2,65 hektara i pored brojnih biljaka nalazi se i nekoliko spomenika i statua među kojima je i statua čuvenog poljskog kompozitora i pijaniste Frederika Šopena, kao i svetski poznatog mađarskog kompozitora i pijaniste Franca Lista.

MANJEZ 03

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Šetnja: Veliki broj staza i klupa se nalazi u parku.
Dečije igralište: Ograđen park sa podlogom od gume i toboganima, klackalicama i ljuljaškama.

UGOSTITELJSKA PONUDA

Postoji veliki broj kafea i restorana u neposrednoj okolini parka.

KAKO STIĆI

Nalazi se u samom centru grada, nekoliko minuta hoda od Trga Nikole Pašića, ili javnim transportom (autobusi 31, 74, tramvaji 3, 7, ili trolejbusi 19, 21, 22, 29).

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft