MILJAKOVACKA SUMA 01

Opština Rakovica

ikonice08

Zeleno “ostrvo” okruženo naseljima.

Miljakovačka šuma smeštena je 10 km južno od centra grada, na padinama iznad naselja Miljakovac i iznad leve strane Manastirskog potoka, na površini od 84,72 hektara.

ZANIMLJIVOSTI

MILJAKOVACKA SUMA 02

Miljakovačka šuma je u posedu Srpske pravoslavne crkve. Nekada deo bujnih hrastovih šuma, nakon Drugog svetskog rata, se znatno smanjila, zato što je došlo do neplanske izgradnje mnogih naselja.
Kako bi se zaustavila dalja deforestacija, zaštitila i unapredila biološka i predeona raznovrsnost šumakog kompleksa i sačuvale sastojine hrasta sladuna (Quercus farnetto Ten) i hrasta cera (Quercus cerris L) odlukom grada Beograda, 2010. godine je proglašena zaštićenim područjem kao spomenik prirode.
Na ovom prostoru se nalazi 105 biljnih taksona, od kojih se posebno ističe kostrika (Ruscus aculeatus L.)– relikt, koja i zakonom zaštićena vrsta.
Zabeleženo je 284 vrste faune i to 184 vrsta insekata, 11 vrsta vodozemaca i gmizavaca, 58 vrsta ptica i 31 vrsta sisara, od čega 15 vrsta insekata, 10 vrsta vodozemaca i gmizavaca, 21 vrsta ptica i 20 vrsta sisara su zaštićeni kao prirodne retkosti.
U neposrednoj blizini zaštićenog područja, nalazi se Manastir Rakovica u čijoj porti su sahranjeni vojvoda Prvog srpskog ustanka (1804-1813) Vasa Čarapić, kao i patrijarh Dimitrije i patrijarh Pavle.

MILJAKOVACKA SUMA 03

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Pešačenje, trčanje i vožnja bicikla: U gornjem delu šume, u naselju Miljakovac III, nalaze se dve kružne zemljane staze, u dužini od oko 2 odnosno 3 kilometra. 2014. godine napravljena je i trim staza za završnim slojem od tenesita, u dužini od 1000 metara. Postavljeno je i 10 stanica za vežbanje.
Ljubiteljima ekstremnih sportova na raspolaganju je kružna zemljana staza kroz šumu, u dužini od oko 6 km, počinje kod zgrade opštine Rakovica, kod hrama Svetih Apostola Vartolomeja i Varnave.
Piknik zona: Smeštena je u gornjem delu šume u naselju MIljakovac III, opremljena sa nekoliko klupa i stolova. Paljenje vatre je strogo zabranjeno.

UGOSTITELJSKA PONUDA

U blizini šume nema kafića i restorana, već samo u naseljima Rakovica i Miljakovac.

KAKO STIĆI

Javnim transportom (autobusima 37, 47, 48, 50, 54, 59). U ulicama oko šume postoje parkinzi.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft