ZEMUNSKI KEJ 01

Opština Zemun

ikonice

Savršeno mesto za šetnju pored reke

Zemunski kej se nalazi na desnoj obali Dunava i nosi zvaničan naziv Kej oslobođenja. Prostire se od brda i naselja Gardoš do opštine Novi Beograd. Na istoku se graniči sa naseljima Donji Grad i Retenzija, a na jugu sa Ušćem i Novim Beogradom.

ZANIMLJIVOSTI

ZEMUNSKI KEJ 02

Građen je u periodu od 1886. do 1889. godine u cilju odbrane desne obale Dunava od visokih vodostaja reke. Devedesetih godina XIX veka postaje šetalište. U posleratnom periodu, uređena je obala i proširene zelene površine do hotela Jugoslavija, a izgradnjom Novog Beograda, šetalište je spojeno sa levom obalom reke Save.

Početkom dvadesetprvog veka urađena je rekonstrukcija keja tako što je još više izdignut nasip, proširena je pešačka zona, uređene su staze za čamce kao i dve silazne rampe za invalide.

Kej oslobođenja danas pripada kulturno-istorijskoj celini Staro jezgro Zemuna. Duž keja se nalaze stoletni platani, kao i spomenik Dimitriju Davidoviću, tvorcu Sretenjskog ustava, a preko puta predeo izuzetnih odlika Veliko ratno ostrvo.

ZEMUNSKI KEJ 03

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Pešačenje i trčanje: Čitavom dužinom prostire se šetalište koje je pogodno za pešačenje i trčanje.
Sport i rekreacija: Duž keja nalazi se više klubova za sport i rekreaciju na vodi među kojima su kajak, nautički, ribolovni, veslački i jedriličarski klubovi.

UGOSTITELJSKA PONUDA

Veliki broj restorana, kafića i splavova se nalazi duž obale Dunava.

KAKO STIĆI

Biciklističkom stazom na Novom Beogradu koja se prostire između bloka 45, Ušća i hotela Jugoslavija na Keju Oslobođenja ili javnim trasnportom (Autobusima: 15, 17, 45, 73, 81, 82, 83, 85, 88, 610, 611). U blizini keja se nalazi parking.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft