ZEMUNSKI PARK 01

Opština Zemun

ikonice08

Najstarija zelena oaza Zemuna magična tokom cele godine

Gradski park u Zemunu smešten je na obodu starog jezgra grada na oko 500 metara od Keja Oslobođenja. Oivičen je ulicama Nemanjinom, Nikolaja Ostrovskog, 22. oktobra, Vrtlarskom i Savskom.

ZANIMLJIVOSTI

ZEMUNSKI PARK 02

Gradski park u Zemunu je deo zaštićene prostorno kulturno-istorijske celine “Staro jezgro Zemuna” i najstarija je zelena oaza ove beogradske opštine. Nalazi na obodu zemunskog starog grada, na mestu gde je nekada stajao Kontumac (karantin), u XVIII i XIX veku, namenjen putnicima koji su dolazi iz pravca Beograda, preko Save.
Zemun, 1871. godine, dobija status kraljevskog slobodnog grada i to utiče na oživljavanje privrednog, društvenog i kulturnog života. Tada se i javlja predlog za izgradnju parka, koji je podignut 1880. godine kao Mali park. Nakon podizanja reprezentativne zgrade Velike realke (današnje Zemunske gimnazije) i njenog otvaranja 1880. godine, prvo je uređeno i ozlenjeno zemljište oko nje. Daljim ozelenjavanjem 1886. i 1888. je postao Gradski park.
Zauzima površinu od 7.72 hektara i dom je za oko 1300 stabala lišćarskog i četinarskog drveća od kojih su neka zaštićena kao spomenici prirode i to 4 stabla kavkaske pterokarije (Pterocarya fraxinifolia Spach) i 5 stabala tise (Taxus baccata L.).
Iz vremena Kontumaca ostale su samo dve crkve. Pravoslavna crkva Svetog arhangela Mihaila, iz 1786. godine, graditelja Teodora Toše Apostolovića, koja je od 1990. ženski manastir i katolička crkva Svetog Roka izgrađena u baroknom stilu 1836. godine po projektu Jozefa Felbera.
U parku se mogu videti rimski sarkofazi i drugi ostaci uništenog zemunskog zamka kao i nekoliko spomenika. Posebno se izdvaja jednostavan kameni spomen-stub, podignut 1933. godine, posvećen Alfonsu de Lamartinu, francuskom pesniku, piscu i političaru, u znak obeležavanja stogodošnjice od njegovog boravka u zemunskom kontumacu.
U okviru parka nalaze se i sportski centar “Pinki”, Zemunska gimnazija (jedna od najstarijih u Srbiji), Osnovna škola “Majka Jugovića” i Poljoprivredni fakultet.

ZEMUNSKI PARK 03

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Šetnja: Park je pogodan za šetnju i odmor. Duž staza smešten je veliki broj klupa.
Teretana na otvorenom: Opremljena je sa sedam sprava za vežbanje.
Igralište za decu: U parku se nalazi igralište za decu do 12 godina starosti.

UGOSTITELJSKA PONUDA

Na oko 500 metara od parka, na Keju oslobođenja (Zemunski kej),  postoji veliki broj restorana i kafea.

KAKO STIĆI

Biciklističkom stazom na Novom Beogradu koja se prostire između bloka 45, Ušća i hotela Jugoslavija na Keju Oslobođenja.
Autobuskim linijama: 15, 17, 45, 73, 81, 82, 83, 85, 88, 610, 611
U ulicama oko parka nalazi se parking.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft