BOTANICKA BASTA JEVREMOVAC 1

Opština Stari grad

ikonice

Jedinstvena oaza u srcu grada sa bogatom biološkom raznovrsnošću i Japanskim vrtom. Savršeno mesto za bekstvo u prirodu.

Botanička bašta "Jevremovac" je jedinica Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i nalazi se između ulica Takovske, Vojvode Dobrnjca, Bulevara Despota Stefana, Dalmatinske i Palmotićeve. Osnovana je 1874. odlukom Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije, na predlog Josifa Pančića, koji je bio i njen prvi upravnik.

BOTANICKA BASTA JEVREMOVAC 2

ZANIMLJIVOSTI

Godine 1889. godine kralj Milan Obrenović poklonio je imanje Velikoj školi u Beogradu za Botaničku baštu, koja je pod zaštitom države od 1995. godine.
Botanička bašta se prostire na površini od oko 5 hektara, gde se na otvorenom prostoru nalazi preko 250 vrsta drveća i žbunja, domaćih, evropskih i egzotičnih biljaka, a ukupan biljni fond danas čini oko 500 drveta, žbunja i zeljastih biljaka. Botanička bašta obuhvata pored otvorenih površina, Staklenu baštu i prostorije Instituta za botaniku (upravna zgrada, herbarijum, biblioteka, slušaonica, laboratorije).
Veliku pažnju privlači i popularni Japanski vrt koji je uređen 2004. godine pod pokroviteljstvom ambasade Japana. Danas „Jevremovac“ stoji na raspolaganju naučnicima, studentima i posetiocima koji se zanimaju za prirodna dobra Beograda.

BOTANICKA BASTA JEVREMOVAC 3

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Obilazak Botaničke bašte. Otvorena je za posetioce svakim danom, uključujući i praznike, od 9 do 16 časova. Ulaz se naplaćuje. Grupne posete sa stručnim vođenjem je neophodno najaviti na telefon: +381 11 324 66 55.

UGOSTITELJSKA PONUDA

U okolnim ulicama postoji nekoliko kafea i restorana sa nacionalnom i internacionalnom kuhinjom.

KAKO STIĆI

Do Botanićke bašte Jevremovac se može stići trolejbusima 28 i 40 tramvajima 2, 5 i 9L, i autobusima 23 i 79.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft