KALEMEGDAN 01

Opština Stari grad

ikonice

Najveći park i najznačajnije kulturno-istorijsko nasleđe Beograda.

U samom centru Beograda, nedaleko od Knez Mihailove ulice, iznad ušća Save u Dunav, nalazi se najznačajniji istorijski spomenik i najveći park ovog grada.

ZANIMLJIVOSTI

KALEMEGDAN 02

Ime potiče od turskih reči “kale” (tvrđava) i “mejdan” (bojište), a Turci su ga nazivali i Fićir-bajir što znači “Breg za razmišljanje”.
Prostor na kome se danas nalazi Kalemegdan je zbog svog povoljnog strateškog položaja koriščen za nastanjivanje još od praistorijskih vremena. Arheološka nalazišta ukazuju da je prvo naselje na ovom prostoru nastalo tokom neolita.
Kroz vekove su prostor iznad ušća Save u Dunav naseljavali različiti narodi koji su ovde ostavili svoj trag.
Posle Bitke kod Angore (1402) Stefan Lazarević je dobio od vizantijskog cara titulu despota, a od ugarskog kralja Žigmunda Beograd na upravljanje. Tako Beograd postaje prvi put prestonica srpske države. Despot Stefan je obnovio zatečena utvrđenja i izgradio nove gradske bedeme i kule.
Život na ovom mestu traje više od dva milenijuma, a danas Beogradska tvrđava i Kalemegdanski park čine jedinstvenu celinu. Jasno su vidljivi ostaci Tvrđave koja je bila podeljena na Gornji i Donji grad, a prožimaju se dva stila: elementi srednjovekovne arhitekture i baroka. Celinu čine Tvrđava, podeljena na Gornji grad (Despotova kapija, Sahat kula, Rimski bunar, Beogradski pobednik) i Donji grad (Kula Nebojša, Amam, Kapija Karla VII) i Kalemegdanski park u kome se nalaze biste važnih ličnosti za srpsku istoriju i kulturu okružene različitim biljkama od kojih su mnoge retke.
Park je idealno mest za odmor, a u njemu se nalaze mnoge značajne biljke, od kojih su neke zaštićene kao spomenici prirode. Hrast lužnjak je star oko 110 godina i visok je 20 metara, a na istom prostoru se nalazi i kelereutija čija je starost oko 80 godina. Čuveni raritetni trio na gradskim zidinama predstavlja i mačja leska visoka preko 20 metara i stara više od 120 godina. Značajan je i primerak evropske bukve, star preko 100 godina.
Preuređivanje ovog prostora u park je počelo po naređenju kneza Mihaila Obrenovića, posle predaje tvrđave Srbima (1867). Početkom XX veka park je proširen.
Na Kalemegdanu se nalaze paviljon “Cvijeta Zuzorić”, zoološki vrt, Vojni muzej, Prirodnjački muzej, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture, Rimski bunar, Grobnica narodnih heroja, opservatorija, crkva Ružica i kapela Svete Petke.
Na Kalemegdanu se nalazi i spomenik geološkog nasleđa - Morski neogeni sprud. Profil se nalazi ispod spomenika Pobedniku i obuhvata sprudne i supsprudne tvorevine u nekadašnjem Panonskom moru (srednji miocen). Lokalitet ima evropski značaj zato što predstavlja najstariji stadijum u istoriji nekadašnjeg Panonskog mora.

KALEMEGDAN 03

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Šetnja i odmor: Čitav prostor je idealan za šetnju i odmor. Postoji veliki broj klupa.
Sport i rekracija: Na Kalemegdanu postoji nekoliko sportskih terena.
Aktivnosti za decu: U blizini zoološkog vrta nalazi se zabavni park za decu, a u parku postoji nekoliko igrališta sa spravama za decu uzrasta do 12 godina.
Kulturna dešavanja: Kalemegdan je bogat kulturnim dešavanjima i na ovom prostoru se često organizuju različite izložbe i manifestacije.

UGOSTITELJSKA PONUDA

Postoji veliki broj kafea i restorana.

KAKO STIĆI

Laganim hodom iz centra grada, tramvajskom linijom 2, autobuskom linijom 31, ili trolejbusima 19, 21, 22, 28, 29, 41. U blizini zoološkog vrta smešten je parking za automobile.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft