AVALA 01

Opština Voždovac

ikonice07

Omiljeno izletište Beograđana, mesto gde možete uživati u odličnom panoramskom pogledu na Beograd i Šumadiju.

Dvadesetak kilometra jugoistočno od Beograda, na putu za Kragujevac, smeštena je Avala najniža planina u šumadijskom nizu sa 511 metara visine.

ZANIMLJIVOSTI

AVALA 02

Ime Avala potiče od turske reči “havala” što znači vidikovac, a tako su Turci nazivali Žrnov, srednjovekovni grad koji se nalazio na ovom mestu. Po ovoj planini je naziv dobio i mineral avalit koji je na njoj iskopan.
2007. godine proglašena je za zaštićeno prirodno dobro kao predeo izuzetnih odlika, na površini od 470 hektara. Prva ideja o zaštiti Avale se vezuje za kneza Miloša koji je 1859. godine doneo naredbu da se ovaj prostor ogradi kako bi se zaštitio od propadanja. 1936. godine proglašena za nacionalni park, a 1946. za dobro o opšteg značaja.
Iako je niska planina, Avalu karakteriše raznovrsnost biljnog sveta, a šume čine oko 70% ovog područja. Registrovano je 597 biljnih vrsta, 67 vrsta ptica i 16 vrsta sisara.
Vegetaciju čine najvećim delom šume hrasta i cera, a nešto manje područje se nalazi pod šumom bukve. Najznačajnije vrste ptica su: jastreb, kobac, golub dupljaš, kukavica, zlatovrana, ćuk i vuga, a među sisarima se izdvajaju: divlja svinja, riđa voluharica, jazavac, krtica, lisica, puh lešnikar.
Planina nadomak Beograda je oduvek bila privlačna za formiranje naselja. Smatra se da je na njenom vrhu još u rimsko doba postojalo vojničko utvrđenje, a u Šupljoj steni, koja se nalazi u njenoj blizini, nalaze se ostaci antičkog rudnika srebra i žive. U srednjem veku se na Avali nalazio srpski grad Žrnov čije su ruševine uklonjene 1934. godine, a 4 godine kasnije na istom mestu je podignut mauzolej Spomenik Neznanom junaku, delo Ivana Meštrovića.
Na severnoj padini se nalazi i Spomenik sovjetskim ratnim veteranima koji su tu doživeli avionski udes 1964. godine. Simbol ove niske planine je Avalski toranj koji je bio podignut 1965. godine i bio je visok 195 m. Porušen je tokom NATO bombardovanja 1999. godine, ali je posle 10 godina ponovo sagrađen. Sada je visok 205 metara sa restoranom na visini od 120 metra.
Na Avali se nalazi Spomenik Vasi Čarapiću, srpskom ustaniku iz Belog potoka.
Na ovom mestu je podignut prvi planinarski dom i otvorena je prva ski staza u Srbiji.
Na najsevernijoj planini Šumadije se nalaze 4 izvora savršeno čiste vode: Vranovac, Kamenovac, Ledinac i Sakinac.

AVALA 03

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Šetnja i izleti: Avala predstavlja savršeno mesto za šetnju i izlete pa zato privlači veliki broj turista.
Sportske aktivnosti: Sportski tereni za košarku, mali fudbal, odbojku i rukomet. Postoje i uslovi za sportsko penjanje.
Trčanje i vožnja bicikla: Na ovom prostoru postoji 7 obeleženih planinarskih staza, staza za planinski biciklizam i trčanje i poligon za sportski orijentiring.
Poseta Avalskom tornju sa koga se pruža prelep panoramski pogled na Šumadiju. Ulaz se plaća.

UGOSTITELJSKA PONUDA

Ugostiteljski objekti, odmarališta i hoteli se nalaze kako na vrhu Avale, tako i u njenom podnožju.

KAKO STIĆI

Tokom letnje sezone, vikendom do vrha Avale saobraćaju dve autobuske linije – autobus gradskog prevoza (400) koji polazi sa stanice Voždovac i turistički autobus koji polazi sa Trga Nikole Pašića. Do vrha planine moguće je doći i automobilom.

View the embedded image gallery online at:
http://bgmap.rs/index.php/sr/beograd/avala#sigFreeIdbb7f0597b2

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft