Opština Čukarica

ikonice

Jedno od omiljenih mesta za sport i rekreaciju Beograđana - "More Beograda".

Na obali reke Save, na samo 4 km od ušća u Dunav i centra Beograda, nalazi se nekadašnje ostrvo a današnje poluostrvo, Ada Ciganlija.
Na površini od 800 hektara, sa ostrvom Ada Međica, Savskim i jezerom Ada Safari, šarolikim prirodnim bogatstvima i sportsko-rekreativnim i zabavnim sadržajima, Ada Ciganlija danas predstavlja pravu ekološku oazu.

ZANIMLJIVOSTI

Prirodno bogatstvo ostrva prepoznao je Knez Miloš Obrenović, pa je još davne 1821. godine Ada proglašena za državno dobro, Pregrađivanjem desnog rukavca 1967. godine, Ada postaje poluostrvo, sa rekom Savom sa jedne i Savskim jezerom sa druge strane. Savsko jezero, dugo 4.2 kilometra i prosečno široko oko 200 metara, prirodno prečišćava vodena trava. Jezero je poribljeno, i najviše ima tolstolobika i velikih somova.
ADA CIGANLIJA 2Ada Safari, nekada isušeno prirodno jezero smešteno blizu donjeg špica Ade, vraćena je u prirodno stanje 1994. godine. Tada je ovo jezero površine 6 ha namenjeno sportskom ribolovu, poribljeno, i uvedeno pravilo "uhvati i pusti". Pored jezera se nalazi mini zoo vrt i jedan ugostiteljski objekat. Veći deo teritorije je pošumljen uglavnom hrastom, brestom, brezom i vrbom. Zabeleženo je oko 450 vrsta biljaka, a prisutna je i raznovrsna fauna, pre svega veliki broj ptica, zatim autohtonih i alohtonih sitnih vrsta sisara. Ptice koje se mogu sresti su vivak, divlja patka, prepelica i fazan, ali i neke ugrožene migratorne vrste. Čak 5% evropske populacije malog vranca zimuje u Beogradu. Zbog toga je pokrenut je postupak zaštite njihovog staništa. Visok stepen vlažnosti tla predstavlja optimalne uslove za rast i opstanak gljiva. Zabeleženo je oko 250 vrsta. Na površini od 21.25 hektara nalazi se zaštićeno stanište “Gljive Ade Ciganlije”, kao jedino poznato stanište gljive Myriostoma coliforme u Srbiji.

AKTIVNOSTI ZA POSETIOCE

Kupalište: Oko Savskog jezera, u dužini od 6 km prostire se šljunkovita plaža koja već nekoliko godina za redom dobija prestižno međunarodno priznanje Plava zastava. Kupalište je opremljeno kompletnom infrastrukturom, a postoji i poseban deo za nudiste. Zvanična sezona kupanja traje od juna do septembra.
Sportovi na vodi: Vožnja pedalina, skijanje na vodi.
Pešačenje i trčanje: Uz obalu jezera, prostire se oko 8 kilometra duga, asfaltirana i osvetljena staza.
Biciklistička staza: Uz pešačku stazu, nalazi se asfaltirana biciklistička staza. Na nekoliko mesta na Adi Ciganliji možete iznajmiti bicikl ili rolere.
Trim park i trim staza: Između Ade Safari i reke Save, okružen jasenovom šumom, na površini od 1200 m2 izgrađen je Trim park sa 26 sprava za vežbanje. Pored parka, smeštena je Holmerova trim staza. Staza nudi dve trase, dužine 1, odnosno, 2 kilometra.
Ostali sportski tereni: Sportsku ponudu Ade Ciganlije čini preko 50 terena za fudbal, košarku, odbojku, tenis, rukomet, bejzbol, hokej na travi, golf, mini golf.
Dečija igrališta: Veliki broj igrališta opremljenih spravama za decu uzrasta do 12 godina, nalazi se sa obe strane Savskog jezera.
Sportski ribolov: Jezero Ada Safari sa uređenom obalom za 30 numerisanih pecaroških mesta je prvenstveno namenjeno sportskom ribolovu. U jezeru ima šarana, ali i kapitalnih primeraka amura, linjaka, babuške... Svi ulovljeni primerci veći od 5 kilograma vraćaju se u vodu, dok manji mogu da se otkupe. Karte za pecanje možete obezbediti u ribolovačkom klubu na obali jezera.
Piknik prostor: Opremljen je zidanim roštiljima, klupama i stolovima. Korišćenje je besplatno.

ADA CIGANLIJA 3UGOSTITELJSKA PONUDA

Ugostiteljsku ponudu čine oko 70 restorana, klubova i kafea, raspoređenih oko jezera, kao i desetak splavova na reci Sava.

KAKO STIĆI

Biciklističkom stazom uz desnu obalu Save od Ušća, zatim biciklističkom stazom sa Novog Beograda i Mosta na Adi. Tokom letnje sezone, od bloka 70 na Novom Beogradu organizovan je prevoz čamcima.
Autobuske linije: 23, 37, 51, 52, 53, 55, 56, 56L, 58, 88, 89, 91, 92, 511, 551, 552, u letnjem periodu Ada1, 2, 3, 4, 5. Na ulazu na Adu Ciganliju nalazi se parking prostor za preko hiljadu vozila.

made with love from Joomla.it
Buy Zoloft